tisdag 26 januari 2021

Inköp och några kängor

Följande värdepapper har inhandlats till gubbportföljen senaste veckan.

 • Investor
  • Håll käften och köp Investor
   • Lika roligt som sant
 • SBB B
  • Har nått full position om 1% av portföljens vikt
 • Lifco
  • Litet köp
 • Essity
  • Har nått full position om 1% av portföljens vikt
 • Tele2
 • Telia
 • Castellum
  • Bra rapport
  • Fyller på successivt med fler aktier
  • Lite oroväckande att de har 50% kontor och kränger iväg logistik 
   • Hade hellre sett att de haft kvar dem
 • WP Carey
  • Gillar värderingen
 • AMF Aktiefond Småbolag
 • SEB Sverigefond Småbolag C/R
 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 • Allianz Global AI
 • Evli Finnish Small Cap

Ajöss BlackRock

ETF:er: Har beslutat att inte köpa fler av BlackRocks ETF:er (iShares) då det har visat sig vara riktiga bad-ass. De praktiserar sjuka idéer med spararnas pengar. På sikt ska jag avyttra mina iShares ETF:er.

En ersättande ETF kommer naturligtvis att bad-ass-granskas.

Älsklingen Nordea

Ja utdelningspengarna har kommit, har haft två utdelningar som varit 3v försenades senaste två månaderna. Det händer inte så ofta men har varit lite mer sista tiden. 

Courtagehöjning på gång och tvivelaktiga FX-kurser gör att jag inte kommer att samla allt utländskt hos Nordea framöver.

Har kickat igång en KF hos Avanza för att kanske fylla på med lite trevliga månadsutdelare.


Rapporter

Johnson&Johnson(JNJ) lämnade en stabil och bra rapport och höjer guidningen för 2021. Deras medtek har gått dåligt 2020 pga. pandemin så har alla operationer skjutits upp, det har drabbat alla i den branschen.

Nu ikväll väntar jag på rapporter från MSFT och TXN. De är sova-gott-aktier så jag är inte särskilt orolig. Tvärtom tror jag att de kommer att leverera. Ska bli intressant att se Azures tillväxt.

17 kommentarer:

 1. Jag visste att Blackrock höll på med en hel del motbjudande saker i Kina och att de hjälper till att runda reglerna kring vad FED får göra i USA genom att sköta uppköpen av obligationer. Det där var ju bara vidrigt av Blackrock, tyvärr föga förvånande, som taget ur en miljöpartists våtaste drömmar.

  Kul att du också köper Investor trots att den är på all time high, jag fortsätter att köpa med antagandet att jag kommer tacka mig själv om 10 år oavsett priset jag köper Investor för idag.

  Castellum borde verkligen öka logistik och på så vis minska andelen kontor, dock fortsätter bolaget att vara mitt näst största innehav. Väntar gärna med att köpa mer just nu, kan inte motivera att utöka ett redan stort innehav på dessa nivåer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt ordval, som en miljöpartists våtaste drömmar. Tror de vill smöra upp sig för Bidenregimen.

   Investor är förvisso i ATH men befogad sådan jämfört med substansvärdet.

   Saxborn tror verkligen på kontor, hoppas han har rätt. Har många månadslöner investerade i bolaget

   Radera
  2. Vad har de gjort ?? Känns som att jag lever i en bubbla här...

   Radera
  3. Det vanliga identitetssvamlet. BlackRock ska utnyttja sin makt och kräva att de bolag som ingår i deras ETF:er, som dess kunder investerat i, ska ha en viss ras och ett visst kön.

   Radera
 2. Jag väntar också på rapporten från MSFT. Så mycket att jag inte kunde hålla mig borta från köpknappen ikväll, 10 stycken till fick det bli.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härlig kvällsshopping ZS. Blir extra kul med rapporten när man laddat upp med ett gäng extra aktier!

   Radera
 3. Jag hade ingen aning om vad Blackrocks hade gjort så jag läste lite (med betoning på lite) och det känns så extremt amerikanskt. Registrera alla i lådor efter "ras" och plocka X personer ur varje låda.

  Nog för att vi har rejäla problem med bristande diversifiering i Sverige också, men det där är en amerikansk "lösning" som de gör bäst att hålla ifrån Sverige. Det ska för i h-e inte göras några rasregister här, ens om syftet är välmenat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amerikanskt är var det är. Men att hävda att det är ett problem även i Sverige betyder inte det att man på ett sätt ställer upp på att sätta folk i lådor? jag tycker att man helt ska strunta i vilken färg man har på huden eller om man har dick eller mutta när man drar ner byxorna. Låta kompetensen var helt avgörande.

   Radera
 4. Tjena myntaren,

  Vad Blackrock håller på med är oerhört läskigt. Jag får en olustig känsla i hela kroppen att företag numera ska föra register över etnicitet, kön och snart säkert mycket mer.

  Men hjälp mig gärna här. Alla iShares är alltså från Blackrock? Är det några andra fonder som gäller? Måste givetvis göra mig av med allt som har med Blackrock att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena! Alla iShares är från BlackRock. Det är deras varumärke. Ska också se vilka substitut som är lämpliga. Vill ju inte byta till en lika kass kapitalförvaltare. Får kolla upp Invesco och Vanguard.

   Radera
 5. Beslutet är motiverat med att vara långsiktigt finansiellt lönsamt för deras kunder. Blackrock förvaltar storleksordning biljoner dollar så jag tycker de bevisat sig rätt bra hittills. Är du insatt i fakta och studier som de fattat sitt beslut utifrån, eller agerar du totalt känslostyrt när du säljer av?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fullkomligt rationellt och 0 känslor. Det är inte bevisat att blackrocks kön- och rasfokus leder till lönsammare företag. När små företag börjar med sånt är de oftast väck inom några år. Stora klarar sig, pga too big to fail

   Radera
  2. Jag resonerar såhär. Blackrocks mål är långsiktig ekonomisk avkastning. De är ingen välgörenhetsorganisation. De har rimligtvis tillgång till mer statistik, bättre matematiska modeller och fler utbildade analytiker än vad du eller jag kan snyta ur rockärmen. Om de väljer den här policyn tror jag att de har goda skäl bakom. T.ex att de har crunchat siffror och sett att det lönat sig historiskt.

   Radera
  3. https://www.svd.se/det-finns-inget-som-bevisar-att-kvotering-ar-lonsamt

   Radera
  4. https://www.mckinsey.com/featured-insights/diversity-and-inclusion/diversity-wins-how-inclusion-matters

   "Our latest report shows not only that the business case remains robust but also that the relationship between diversity on executive teams and the likelihood of financial outperformance has strengthened over time."

   Radera
  5. Jag litar mer på akademisk forskning än ett privat bolag som har som affärsidé att införa mångfald

   Radera
 6. Den akademiska forskningen som du hänvisar till uppvisar "ett positivt
  samband mellan könsbalans i styrelsen och till exempel högre avkastning på eget kapital, högre räntabilitet på totalt kapital och högre försäljningstillväxt". Det låter som tjänstefel att inte agera på den informationen. Antingen genom att styra investeringar mot företag med diversifierad styrelse, eller genom att påverka styrelsesammansättning i företag du äger, baserat på vilken analys du gör. Tack för länken, intressant att läsa!

  SvaraRadera