torsdag 28 januari 2021

Skickade BlackRock där den hör hemma

Sålde iväg BlackRock/iShares ETF:erna idag. Kan inte se företagsnamnet BlackRock utan att tänka på vilka bad-ass de är. Riktigt fula fiskar som påtvingar en vidrig agenda som dessutom inte vilar på vetenskaplig grund.

För er som inte hängt med kommer BlackRock tvinga bolagen de är ägare i (genom sina kunder) att det ska vara olika raser och olika kön. Ja du hörde rätt, de ska alltså dra ner brallorna på styrelsen och kolla vad de har för kön. Gissar också att de ska kolla vilken nyans det är på skinnet och klassificera dem för att se att de har "rätt" kulör.


Så här ser den "goda" VD:n Larry Fink på BlackRock ut


Såna sjuka idéer trodde jag hörde till 30-talet, nej, det hjälper inte om man är "god" och vill vara "snäll". Man är aldrig god om man kvoterar och diskriminerar. Det är det goda hatets företrädare. 

Men, de kommer inte att få göra det med mina pengar i alla fall. Kändes riktigt bra att trycka på säljknappen. Även om BlackRock finns kvar och påverkas så klart inte av vad vi småsparare gör i större utsträckning, så kan man alltid hoppas på många bäckar små..

Jag köpte Vanguards FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF (VHYL) istället. Den ETF:en är rätt dyr med 0,38% i avgift, men den innehåller 1507 st aktiebolag. Den kan inte misslyckas. Bolagsrisken är noll komma noll.

Innehaven är diversifierade. 40% Nordamerika, 25% Europa, 17% Asien och 14% emerging markets.  

Den är även diversifierad över många sektorer varav finans, konsumentvaror och hälsovård är största.

Aktuell DA är 2,9%. Utdelningen sker kvartalsvis under månaderna april, juni, oktober och december.

ETF:en har Irland som hemvist och ingen källskatt dras. Har själv valt att lyfta in den i en ISK av den anledningen. 

Kommer det fram att Vanguard eller Handelsbanken/XACT utövar lika sjuk påtryckning i bolagen som de förvaltar åt sina kunder, tvekar jag inte en sekund att sälja. Då är det aldrig mer ETF:er. 

11 kommentarer:

 1. Jag har avslutat två av fyra ishares etfer i min portfölj och eftersom att jag redan hade Vanguards FTSE All-World High Dividend Yield var valet enkelt att skifta över till den. Nu ska jag bara hitta ersättare som ger en vettig exponering som motsvarar det jag har på ett ungefär sen är det noll Blackrock i portföljen. Sneglade på Invescos QQQ men det är redig bubbelvarning där. Nu har ju företag ofta vidriga saker för sig men jag tycker ändå det här tog priset och Blackrock erbjuder ändå inget unikt som ingen annan har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra rotation där. QQQ har inte så hög yield och har bubbelvarning som du säger. Inte så lockande. Nä det är ju en sak att de snackar om ESG men något helt annat när det ska rasifiera styrelsena i "sina" bolag, en helt annan nivå

   Radera
 2. Man häpnar inför sådana idiotgrejor, fy sjutton. Äger dessbättre inget blackidiocrazy skräp så klarade mig. Förbaskat otrevligt allt med kvotering och särbehandling, det kan bara gå fel i längden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enig till fullo. Blackrockmatters klara man sig utan

   Radera
 3. Tack för ditt inlägg. Det är faktiskt helt sjukt att de kan få för sig sådana grejer. Man trodde att vår civilisation hade lämnat sådana idéer bakom sig men nu kommer de upp igen, samma fenomen i nya former. Att det ska vara så oerhört viktigt att dela in folk i kön och hudfärg... Hela idén med ett vinstdrivande företag är att sådana faktorer inte alls spelar något roll; den eller de som på bästa sätt kan uppnå målen ska få göra det, oavsett om de är män eller kvinnor, svarta eller vita. Så tröttsamt. För att inte nämna farligt. Men men, bara för dem att gräva i folks ursprung nu då. Det får de dock göra utan mina pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är konstigt att sånt får förekomma. Bra att du visade klacken åt BR

   Radera
 4. Även jag har skickat iväg mina Blackrock innehav (BGF World Technology samt en iShares ETF). Vägrar investera mina pengar hos sådana sjuka företag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra där Bobby, känns fel att medverka till något man är starkt emot.

   Radera
 5. Även jag har lite ishares ETF:er. Sedan den nya policyn kom ut har det inte känts bra och snart säljer jag nog också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta dig en funderare, det gjorde jag, viktigt undvika impulsbeslut

   Radera
 6. Hej Myntaren,
  Vilka utdelnings etf:er äger du nu när du sålt ishares?

  SvaraRadera