Kom igång med investeringarna

senast uppdaterad 2020-02-13

Vem som helst kan spara i aktier och fonder. Den tiden då det krävdes stora belopp för att investera i aktier är förbi. Med en dos disciplin och tålamod kan vem som helst dessutom bli förmögen.


Steg 1. Öppna ett konto hos bank/nätmäklare (kostnadsfritt)


Du kan göra detta hos de största bankerna men de är oftast kvar i 90-talet då det krävdes mycket pengar för att spara. De har höga kostnader(courtage) för att handla aktier(bortsett från Nordea, och även Handelsbanken som nu börjat sänka avgift för köp av courtage).

Länkar:
Avanza (affilatelänk)  
Nordnet
Degiro (utländsk med courtagefritt upp till en miljon, men du får betala källskatt på svenska aktier)
Nordea Investor
Handelsbanken

Courtage


Mäklare
Min courtage%
Min courtage kr
Valutaväxl.avg
Övrigt
Avanza
0,25% - 0%1kr - 99kr0,25%
Gratis upp till 50.000 kr

Kör med courtageklasser där man uppmuntras till att ändra dem själv vid handel. 

Bästa websiten
Nordnet
0,25% - 0%1kr - 99kr0,25%Courtage 0%, gäller i 6 mån, max 500 affärer mm. Kan månadsspara gratis i ETF:er. Bra ETF-utbud
0,09%1kr - 99kr0,25%??0,09% gäller även på utländska aktier??
0,09%9kr
senast uppdaterad 2021-01-12

Steg 2. Skapa en ISK (kostnadsfritt)


När du skapat en inloggning hos t.ex Avanza öppnar du ett investeringssparkonto ISK (eller kapitalförsäkring om du tänkt handla med utländska aktier). Observera att du betalar en schablonskatt motsvarande 1,49% * 0,3 av portföljens värde. Detta är för 2018 och detta kan ändras av politiker.

Exempel: På 100.000 i en ISK får du skatta 447 kr per år.

Betalningen av schablonskatten sker när du deklarerar. Du behöver inte göra något utan beloppet kommer förtryckt. Väljer du att öppna en KF så dras schablonbeloppet och premie från ditt konto på förutbestämda intervall. Hos Avanza dras det en gång per kvartal medan det sker varje månad hos Nordea.Steg 3. För in pengar (kostnadsfritt)


Sätt in pengar från ditt vanliga bankkonto till avanza. Jag använder en tjänst som heter trusty hos avanza och då förs pengarna över direkt. Observera att det är kostnadsfritt att sätta in och ta ut pengar och det kan man göra när man vill.


Steg 4. Välj och köp aktie eller fond


Välj ut den aktie du ska köpa och köp den i antingen din ISK eller KF. Detta gör att du slipper redovisa aktieaffärer till skatteverket i en blankett som heter K4. Detta var förut rätt krångligt men det slipper man helt med ISK och KF. Det är här det normalt sett börjar kosta pengar, men avanza och nordnet är generösa och erbjuder gratis courtage(bankens avgift för att köpa eller sälja en aktie) i början. 

Om man är lite osäker vilken aktie man ska börja med kan det vara bra att välja något av de svenska investmentbolag som finns börsnoterade. Sök upp Investor (A eller B spelar ingen roll i början), Latour, Kinnevik eller Industrivärden. Det är en bra början och ger låg risk och spridning över flera bolag. I takt med att du blir mer van och du har intresse, kan du köpa bolag direkt.

Det säkraste är nog att köpa breda indexfonder om man inte riktigt har tid att gå in på bolagsnivå. Vill man ändå ha utdelning kan den börshandlade fonden XACT Högutdelande vara ett bra val.

Det är i det stora hela väldigt låga kostnader. Köper du aktier för mer än 400 kr per gång så är det lönsamt. Köp inte för mindre än 400 kr när du börjar betala courtage, för då blir det för dyrt.

Men till en början räcker det alltså att handla aktier för så lite som 100 kr utan att det kostar dig något (förutom minimal schablonskatt). Det är bra att månadsspara, även om det är lite.


Grundregel


Använd ISK för svenska aktier och KF för utländska aktier.

Hur vet man vilka aktier som är svensknoterade?
En bra regel som gäller vid 99% av fallen är att kolla på bolagets ISIN-kod. Hos avanza hittar man den här
SE för Sverige.

Summering


Det har aldrig varit enklare att handla med aktier. När jag startade med aktier på tidigt 2000-tal så använde jag swedbank. Där kostade det 99 kr per affär i minimikostnad. Då kunde man också bara köpa aktieposter och en aktiepost var ofta 100 st.

Så för att köpa t.ex Investor så krävdes det att man köpte för ca 15.000 kr per affär för att courtaget inte skulle äta upp hela värdet samt att aktieposten på 100 behövde uppfyllas. Kostade Investor 350 kr st var man tvingad att köpa 350 * 100 st = 35.000 kr för att en affär skulle godtas.

Det var inte lätt att vara småsparare då. Själv sparade jag ihop till en post i fonder och sen köpte jag då beloppet motsvarade en aktiepost. Aktieposter avskaffades när Nasdaq köpte bl.a. Stockholmsbörsen. Mycket bra för oss småsparare.

Jag själv har mina svensknoterade aktier hos Avanza och Nordea, och mina utländska i en KF hos Nordea.

Orsaken till att jag har mina utländska aktier hos Nordea är att de betalar tillbaka källskatten på 6 veckor istället för 2-3 år som hos Avanza och Nordnet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar