onsdag 13 januari 2021

Nordea chockhöjer courtaget

Från och med 15:e mars kommer Nordea att höja courtaget på all utomnordisk aktie-/ETF-handel med hela 50%. Från 0,06% till 0,09%. Minimicourtaget höjs också från ca 10kr till 29kr.


Nu15:e mars

Tycker det här är en pungspark rakt på oss småsparare. En tydlig signal att vi satsar bara på de redan täta personerna. Ni småsparare kostar för mycket och kan hålla er till Avanza och Nordnet. 

Det är slut med småaffärer hos Nordea gällande USA, kanadensiska och Eurokontinentaktier framöver. Det positiva är att nordiska aktier bibehåller sitt minimicourtage på 1kr. Kan fortsättningsvis småköpa finska och norska aktier för ca 500kr.

Kan tillägga att jag aldrig handlar USD,CAD eller EUR för mindre än 5000 och det är nu intressant att jämföra när det är lönsamt med andra aktörer, t.ex Avanza mot Nordea


Linjediagrammet visar avgiften(courtaget) för ett aktieköp(eller sälj). Diagrammet ta inte hänsyn till växlingsavgiften, utan bara ett godtyckligt köp eller sälj.

Avanza med sitt minimicourtage om 10kr blir förmånligast vid affärer mindre än 12500. Efter 12500 blir Nordea faktiskt billigare med sitt fasta minimicourtage på 29kr

Det krävs en affär större än 33000 hos Nordea för att komma över mincourtaget på 29kr. 

Så förutsatt att jag räknat rätt så är små affärer bättre hos Avanza och större billigare hos Nordea.

Riktigt surt Nordea, är det här ett sätt att slippa alla nerringningar från småsparare som saknar sin utdelning på några hundringar? Man kan ju i alla fall hoppas på att ni använder pengarna till att snäppa upp systemen.

Det kan bli aktuellt att jag öppnar en kapitalförsäkring hos Avanza igen. En KF för bara månadsutdelare eller något annat kul.

Kan rekommendera Avanza mer än tidigare nu (affilate)

18 kommentarer:

 1. Hallå Myntaren, det var rätt väntat att Nordea snart skulle göra nåt. Fult att först locka in sparare o sen göra som vanligt: försämra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena kalkyl, instämmer med det. Drar de bort snabba källskattsreturen är det ajöss

   Radera
  2. Jag tror tyvärr även det kommer. Är ju också en lockfördel det med och den kostar bara pengar för dem.

   Radera
  3. Inte en omöjlighet, hoppas inte, blir dyrt och jobbigt att flytta KF:en

   Radera
  4. Ja det är väl det sämsta med en KF, om man behöver eller vill flytta den...

   Radera
 2. Tråkigt med höjningar. Bara hoppas att inte fler banker följer efter och höjer sina priser. Ska bli spännande att se vad Freetrade kan erbjuda när de kommer till Sverige. Annars känns Länsförsäkringar intressant om deras tjänst blir bättre tids nog.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä exakt, det hade varit bättre med prispress på courtage och växling, här går utvecklingen åt fel håll

   Radera
 3. Öppnade konto på Nordea, men drog aldrig igång något. Det var för trög plattform. Tur man är saktfärdig ibland. I början ville Nordea lägga på mig någon form av fast månatlig avgift för nått tramsbaskontosvammel (kommer inte ihåg vad de kallade det) rots att jag uttryckligen tackade NEJ till allt sådant. Som jag har sagt tidigare...fick i princip mordhota dom innan de fattade att jag inte var mottaglig och tänkte betala 75 spänn typ i månaden för något jag inte behövde...

  Det gav lite bitter smak i munnen allt det där och förhöjd puls. Typ som när man sitter i telefonkö för att få sina utdelningar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns väldigt mycket som Nordea det där. Just idag ska jag få tre utdelningar på Nordea, får se hur många som kommer in i praktiken. Väntar ännu på BEP som är två veckor sen. Tålamodet är slut

   Radera
  2. Jag är så glad att jag tack vare bloggläsning bestämde mig för att helt strunta i Nordea. Verkade vara en usel plattform med dolda avgifter o prenumerationer om man inte var kund med annat. Det enda som lockade var ju egentligen kälkskatteåterbetalningen. Nu visar det sig ändå att de inte håller sig till sina typ 6v om den överskrider 15% vilket tyvärr både Norge o Finland numera har...

   Radera
  3. Jag hade varit helt förkrossad om jag skulle väntat 2 veckor på en utdelning och fortfarande sitta o vänta.

   Lider med dig Myntaren, men ta skitet nu o avsluta möget...

   Radera
 4. Ja, ser att jag fått årsunderlag (transaktionsår 2020) för KF hos Nordea, och för alla transaktionskonton hos dem. Undrar varför det tar så lång tid för Avanza och Nordnet att att göra motsvarande, de borde ju både ha modernare system och mer flexibla jämfört med gammelbanken?
  Har ni fått ut motsvarande ISK hos Nordea, eller kör alla KF här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är faktiskt en sak Nordea är bättre på. Håller med om att nätmäklarna borde kunna göra en sån sammanställning rätt enkelt

   Radera
 5. En annan sak med Nordea, de försämrade FX kurs för utdelningar under hösten, 1% sämre blev det jmf med tex Nordnet plötsligt. Har samma amerikanska aktier på depåer i bägge bankerna, så enkelt att jämföra. Har efterfrågat om när de kommunicerade detta, men får inget svar av Nordea, uselt. Funderar mest på att flytta ut allt från Nordea, sämre courtage är ju spiken i kistan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har också hört detta. Det verkar som de tar den kursen som är förmånligast för Nordea under transaktionsdagen. Illa

   Radera
  2. Exakt, gjorde djupanalys med sådana aktier jag har gemensamt hos Nordea och Nordnet, av 33 utdelningar hade Nordea sämre kurs än Nordnet i 29 fall. Rätt ofta över 1% sämre, i snitt kanske 0,5%, men extremt systematiskt med norska och amerikanska utdelningar. Detta reser än mer frågor gällande köp/sälj av utländska aktier, tappar man 1% av värdet direkt ? då blir diskussionen om courtage på 0,09% löjligt.

   Radera