Boken tar upp beteenden hos människor i allmänhet och börsen i synnerhet i 20 kapitel. Morgan Housel behandlar kapitel som
- Tur och risk
- Ränta-på-ränta
- Att bli förmögen och behålla förmögenheten
- Frihet
- Rimligt slår rationellt
- Pessimismens attraktionskraft
Brukar inte läsa så många böcker utan det blir färre än 10 på ett år, men varje gång får man sig en ögonöppnare. I den här boken fanns många ögonöppnare.
Några uttryckta texter ur boken som jag särskilt gillar:
Från kapitlet svansat vinner i längden:
"Tänk vad som skulle hända om om du sparat 1 dollar i månaden mellan 1900 och 2019. Du investerar 1 dollar på den amerikanska aktiemarknaden i ur och skur. Det spelar ingen roll om ekonomer skriker om en stundande lågkonjunktur. Du fortsätter bara att investera. Låt oss kalla den investeraren för Sue.
Men kanske det känns läskigt att investera i en lågkonjunktur, så istället investerar du din dollar när ekonomin inte befinner sig i en lågkonjunktur, säljer allt när den befinner sig i en lågkonjunktur och sparar dollarn på ett sparkonto istället. Sen investerar du alla pengar på aktiemarknaden när lågkonjunkturen är över. Vi kallar den här investeraren för Jim."
Hur mycket pengar skulle dessa investerare ha i slutet av perioden? Sue har 435 551 dollar och Jim 257 386 dollar.
Så sittfläsket regerar över tid. Senaste aktiekraschen 2020 såg jag tyvärr en del bloggrannar som sålde av och några månader då kursen hämtat sig rejält började snacket gå om FOMO(fear of missing out).
Så ni som sålde av värdepapper under raset 2020 kan ha mycket att lära sig av den här boken.
Ett annat bra kapitel tar upp börsens oförutsägbarhet, precis som indexkillen ovan så styrs börsen kortsiktigt av känslor, på lång sikt är det bolagens prestation som avgör värdeutvecklingen.
De finns inga formler som kan förutse framtiden, en exakt vetenskap som rymdfart där man med exakt precision kan skicka en satellit till en främmande himlakropp och lyckas varje gång, den exaktheten existerar inte på börsen.
Med det sagt är det nästan bara att slänga alla formler i komposten. Undantaget är tidigare historik bra för att identifiera bra bolag och formler kan ge fingervisning om värderingen.
Boken riktar sig särskilt till dig som har tendens att sälja av aktier eller tillgångar så fort det blir lite stökigt på börsen. För mig som ändå höll mig kall och faktiskt tankade mer vid kraschen känner jag mig inte som den primära målgruppen. Trots det fanns mycket läsvärt och många ögonöppnare.
Som för en surkuse som mig tilltalades jag av kapitlet pessimismens attraktionskraft. Pessimism låter smartare än optimism. Därför lyssnar man oftare på en pessimist än en optimist medan optimisten ses som lite naiv och korkad. Själv poängen med kapitlet är att pessimisten och optimisten behöver inte ha helt rätt eller helt fel. Sanningen är oftast där emellan. Det viktiga är att ta alla dystopier med en nypa salt.
Ett exempel: Själv har jag en ytterst mörk bild av Sveriges framtid pga dålig styrning senaste 20-30 åren. Om jag skulle ta den bilden och dra av hälften av allt elände som nu sker och förväntas bli värre, är det så klart bättre, men ändå illa nog.
Boken kan säkert lånas på lokalt bibliotek, men den som vill köpa den så finns den på
Bokus (affilate)
Boken kostar 189 kr och är inte mycket med tanke på de pengar som kan sparas vid ny insikt.
Jag tror många i grunden förstår att dem inte ska sälja i börskrascher. Problemet är bara att dem inte kan kontrollera sig. Känslorna besegrar logiken. Att behärska känslorna är svårt att läsa sig till.
SvaraRaderaDet är svårt. Har själv ibland agerat impulsivt, det jag gör nu är att jag sover på saken vid stora beslut. Väntar några dagar för att kunna se nyktert på läget
Radera