söndag 14 mars 2021

Om jag bara fick äga ett värdepapper

Så då hade jag tänkt minimal risk och utdelning. Vill minimera bolagsrisken, valutarisken och regional risk. Så en global indexfond hade varit bäst. Men de delar inte ut så då blir alternativet aktier eller ETF:er. 

Aktier innebär alltid en bolagsrisk. Så en ETF hade blivit mitt val (Länk till mitt val om jag bara fick äga en aktie).  

Så en global ETF med utdelning. Den som jag har nu i min portfölj är inte där av en slump. Vanguards FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF (VHYL) hade varit den ETF som jag hade lugnt kunna äga i ur och skur. 

ETF:en innehåller ca 1500 aktiebolag med geografisk fördelning

Sektorallokeringen50 största innehaven


Det är en blandning av hög/låg utdelning/tillväxt. En perfekt blandning som jag gillar. Många av bolagen ingår redan i min portfölj så det är ingen slump att jag attraheras av ETF:en.

VHYL delar ut kvartalsvis runt månaderna mars, juni, oktober och december. Aktuell DA är 2,8%. Pre-corona hade VHYL en utdelningstillväxt strax norr om 4% årligen. Fonden lämnar utdelning nu 31:a mars och sista dag att äga för att ta del av den är 17:e mars

Det enda negativa med fonden är avgiften på 0,38% (inkl. Avanzas plattformsavgift). Tänk på att VHYL är noterad i Tyskland (finns fler noteringar) och då innebär det en extra kostnad i valutaväxlingsavgift utöver courtaget. Valutan växlas vid varje köp och sälj, samt vid varje utdelning. 

Jag tycker att det är värt det då det är noll bolagsrisk, låg risk för total förlust av pengar vid händelse av större katastrof. Lek med tanken att hälften av stillahavsområdet försvinner i en naturkatastrof. Det skulle innebära mindre än 10% i förlust. 

Är det inte bättre att sitta med en svensk indexfond om man ändå tänkt leva kvar i det här landet på äldre dar? Nej det tycker inte jag, för stor risk då Sverige upptar någon ynka % av världshandeln. Även om valutorna svänger rätt friskt är det säkrare att ha tillgångar mestadels i stora världsvalutor än lilla kronan. Dessutom är dina tillgångar som hus eller stuga redan bundna till landet, så varför ha allt här? Det räcker med att vi får en regering som gör sig beroende av kommunisterna så kanske den privata äganderätten börjar ifrågasättas, eller i värsta fall kan tillgångar konfiskeras.

En annan fördel är att det går utmärkt att ha fonden i en ISK då ingen källskatt dras. Gillar ISK bättre än KF då det är lägre risk att äga värdepapper där, samt att arvssituationen är mer fördelaktig, särskilt för mig som avser bygga kapital över generationer.


Som vanligt är det här ingen köprek och gör egen analys först.

9 kommentarer:

 1. Jag har direktägande i 30st av de där 50 största innehaven.

  Det måste väl betyda att det är en ETF i min smak ? ;) Förutom då att jag valt direktägande.

  SvaraRadera
 2. En utmärkt ETF som jag redan äger och planen för året är att köpa in mer av den varje månadslön som rullar in oavsett hur marknaden går. För mycket huvudvärk att försöka timea marknaden och välja rätt bolag just nu. Får vi en redig krasch går jag nog tillbaka till att välja enskilda aktier, som att skjuta fisk i en tunna.

  Dock är denna ETF billigare på Nordnet där jag köper den. Med den här och Xact Högutdelande kommer man riktigt långt. De enda två ETFer jag äger i nuläget sedan jag dumpat ishares pga deras rasism.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enda jag inte gillar med xacthdiv är att den roterar allt för ofta. Varje månad är topplistan ny. VHYL har haft samma i ett år. Är inte emot rotation per automatik men det kan kosta en del att hela tiden följa en strategi (low-beta) utan att det ger avkastning.

   Klokt att du dumpade iShares!

   Radera
  2. Du har en poäng med att för hög rotation inte är bra, kan ha att göra med att den fokuserar på nordiska utdelningsaktier och kinaviruset gav i princip alla nordiska utdelare en redig käftsmäll...kan tänka mig att många åkte ut pga inställda utdelningar förra året.

   Radera
 3. Ett fint och trevligt kort där man kan sova gott om natten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är sanna ord Dennis, ha det bra!

   Radera
 4. Bra sammanställning, jag äger som dig själv o NLI en hel del bolag direkt. Har några få delar av denna också o bör väl öka lite framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ibland känns det som ett självklart val att toköka i den här ETF:en, men det är ju så roligt med aktier

   Radera