tisdag 17 december 2019

Löneförhöjning från Pfizer och lite till

Läkemedelsjätten Pfizer (PFE) meddelande igår om en utdelningshöjning om 5,6% vilket ligger i linje med deras senaste ökning.



I somras beslutades det att PFE ska knoppa av sin avdelning Upjohn och den delen ska slås ihop med generikabolaget Mylan (MYL).

Vi aktieägare i PFE kommer alltså få tilldelade aktier i det nyskapade bolaget som kommer att heta Viatris. Pfizers aktieägare kommer att få 0,15 Viatrisaktier för varje PFE. Affären beräknas ske i mitten av 2020.

PFE kommer fortsättningsvis att hålla på med patenterade biofarmaprodukter medan avknoppningen kommer att syssla med generika och massproduktion.

Jag tycker den här dealen är smart. Det ger större möjligheter att växa inom respektive segment och kan skapa värde på sikt.

Klart är i alla fall att det kommer att ske stora förändringar och den pengamaskin som PFE tidigare gjort sig känd för kan bli förminskad. Då de ska syssla mer med innovation vet man inte hur intjäningen blir.

I Viatris blir det lättare att förutspå intjäningen då det är massproduktion av generika till låga marginaler som blir rådande framgent.

Min gissning är att utdelningen för PFE kommer att sänkas i och med avknoppningen av Upjohn men den kommer att täckas upp från Viatris utdelning.

Vill också rikta ett tack till alla hårt arbetande på Pfizer som tjänar in pengar till mig medan jag sover.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar