lördag 14 september 2019

Nya portföljer har allt för höga risker

Har du precis börjat spara i aktier eller är du på gång? Bra. Men det är allt för många som börjar spara några tusen i Avanza och sätter dem i högriskaktier och hoppas på en framtida kursraket. Man är pigg på att hoppa på senaste trenden som t.ex cannabis eller veganaktier.

Både den populära aurora cannabis och beyond meat går med förlust.

Kan lite grann förstå tanken att man vill ha snabba pengar och orkar inte hårdspara i 12 år för att uppnå frihet.

Tyvärr finns det få snabba vägar till rikedom. Mitt råd blir därför att satsa tryggt redan första 5000 kr.

Det är sällan jag ger råd men här kommer några:

 1. Bygg upp en portfölj med god diversifiering direkt genom att köpa billiga fonder(indexfonder) eller ett knippe investmentbolag
  1. Investor
  2. Industrivärden
  3. Latour
  4. Avanza zero
 1. Låt dig inte begränsas av de svenska bolagen 
  1. Avanza global


Svårare än så är det inte att få hygglig avkastning på en 5-10-årsperiod. Genom att köpa Avanza zero och Avanza global eller Investor, Industrivärden, Latour och Avanza global får du en riskspridning som räcker till en mycket låg kostnad.

Dessutom behöver du inte engagera dig i bolagen om du har ont om tid eller saknar intresse.

Tänk dock på att aldrig satsa pengar i aktier eller fonder om du behöver dem i närtid. Det mesta som du satsar kan du i teorin förlora, men till skillnad från spel och dobbel är oddsen kraftigt på din sida om du kan månadsspara och vara kall när det stormar på börsen.

2 kommentarer:

 1. Bra där myntaren. Vill man komma igång och spara i fonder så rekommenderar jag hellre Spiltan Aktiefond Investmentbolag (0,24% avgift) som innehåller de flesta stora svenska inv bolag som INVE, INDU, LATO, KINV och LUND och som presterar mycket bra till en låg avgift. Sen rekommenderar jag även en småbolagsfond typ SEB Sverigefond Småbolag tillsammans med tex Avanza Zero för att få bredden. Med dessa 3 fonder så klarar man sig bra med tanke på svenska bolag. Men man bör även exponera sig utom Sverige och ha en globalfond typ Avanza Global (0,11% avgift) och ev Avanza Emerging Markets (0,29% avgift) så är man helt klar och täcker hela världen. 25% Sverige, 25% EM och 50% Global.

  Trevlig kväll

  /Leva drömmen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt Leva drömmen. Då har man täckt in allt i stort sett. Det behöver inte vara dyrt eller svårt att spara.

   mvh

   Radera