söndag 26 augusti 2018

Buffertsparande, min syn på saken

Det pratas mycket om buffertsparande i bloggosfären nu. Både Frihetsmaskinen och Vår ekonomiska resa har skrivit tänkvärda inlägg om saken.

Att ha en buffert är ganska självklart men för många svenskar är det inte det. Många är nöjda så länge de har Let's dance på TV:n och en påse chips. Sen behöver man inte oroa sig för morgondagen. Med en sådan inställning till privatekonomi är det nära till SMS-lån och dylikt.

Frågan är hur stor del man bör ha som buffert och hur man disponerar den. En del säger att man bör ha tre månadslöner på banken och en del politiker en årslön. Min åsikt är att tre månadskostnader räcker.

Hur stor del avgörs av hur stora kostnader du har, har du barn och om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa.

Låt oss säga att du har månadskostnader om 20.000 i månaden. Utan barn boendes i lägenhet bör du då ha 60.000 i buffert.

Har du villa så behövs alltid en hundring eller två ifall du behöver byta takpannor eller dränera. Så lägg på 150.000 direkt om du har hus. Ett gammalt hus är i större behov av renovering än ett nytt. Oftast.

Mer än så tycker inte jag att det behövs.

Hur ska man placera buffertpengarna? I en madrass eller på ett bankkonto är ungefär lika dåligt i dagsläget. Du förlorar pengarna mot inflationen oavsett.

Jag hade satt 10.000 på ett vanligt bankkonto och resten på fonder.

25% räntefonder
75% indexfonder

Det tar max en vecka att sälja fonder tills du har dem tillgängliga. Att köpa en kyl/frys kan man göra för de 10.000. Takpannor kräver ändå lite mer tid att sätta igång och då kan man vänta på fonderna.

Såklart utsätter man pengarna för risk genom att sätta dem i fonder. Gör inte det om det får dig att sova dåligt om natten. Själv har jag inget problem med en sättning och fonderna skulle tappa 25% från de att de verkligen behövs. Hellre risken med en sättning på börsen vid uttagstillfället än att bränna upp dem på ett lågräntekonto.




Ett absolut värsta scenario skulle innebära att man skulle bli tvungen att sälja utdelningsaktier. Det vill man undvika in i det sista. Så en buffert är oundviklig. Ekonomiska smällar åker de flesta på. bra då om man kan ta det från en välsmord buffert, som ändå genererar pengar åt dig när den bara ligger där.

2 kommentarer:

  1. Hej myntaren!

    Tack för omnämnandet!

    Har varit väldigt intressanta frågor och kommentarer kring det här med buffert. Det har fått mig att fundera och revidera våra mål avseende buffertspar.

    Jag tror som du att tre månaders sparande är rimligt, sen så för att sova lite bättre om natten så lägger jag nog dem heller på ett sparkonto med usel ränta, än på fondkonto eller liknande. Iallafall just nu.

    Mina tankar kring buffert kan säkert förändras med tiden och med förändrat sparinnehav, och livssituation etc. Det svider ju ändå lite att veta att man missar potentiell avkastning om pengarna bara ligger på ett sparkonto.

    Jag tror dock det viktigaste är att man själv känner sig trygg med sin buffert och att man kan sova bra om natten med vetskapen om att man har tillräckligt med pengar i bufferten.

    Mvh VER

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentaren VER. Det skiljer ju mycket hur man behöver per familj också. Är det bara en som har inkomst är behovet av likvider mkt större. Är man två med stabila inkomster kan man utsätta bufferten för högre risk. Sen om man har mycket privata försäkringar om man blir långsjuk t.ex, mkt att väga in.

      MVH

      Radera