måndag 23 juli 2018

Några fastighetsbolags utdelningsandel

Utdelningsandel(UA)är en avgörande kvot som bestämmer hur uthållig en utdelning är. En hög UA innebär ökad risk för sänkt utdelning och vice versa.

Kollar vi flerårshistorik för några fasttighetsbolag ser det ut så här:

Castellum:

Källa: Börsdata


UA trendar nedåt. Utdelningen har ökat 74% på 8 år medan omsättningen ökat 92% samma period. UA ligger på betryggande 24,6%.


Klövern:

Källa: Börsdata










Även här trendar UA nedåt. Utdelningen har ökat 91% på 8 år medan omsättningen ökat 141% samma period. UA ligger på triumferande 15,2%.

Såg att min bloggranne http://investmentbolagsinvesteraren.blogspot.se har Klövern i sin portfölj och därför fick jag upp ögonen för bolaget. Det här är ett hett prospekt inför nästa köprunda.

Som ett litet plus-i-kanten delar Klövern ut de mer torrlagda månaderna, Januari, April, Juli och Oktober. April är det ju fest men de tre övriga är tämligen tråkiga.

Som grädde på moset är VD Rutger Arnhult majoritetsägare i bolaget med 15% av rösterna. Som kuriosa äger Rutger en stek på 4% i Castellum och därför den störste privata ägaren i Castellum också. Castellum ägs av pensionsbolag likt sjätte AP-fonden och liknande bolag annars.

Observera att en mer fullständig analys behövs före ett inköp. Nyckeltal som vakansgrad, räntenetto tillsammans med soliditet är som ett exempel väldigt viktiga

4 kommentarer:

  1. Det är helt klart intressanta uppgifter. Mer sånt! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Casette. Jo det blev som en överraskning med så fina siffror :)

      Radera
  2. Väldigt intressant inlägg. Känns bra med UAn med tanke på att jag tänkt investera i båda dessa bolag. Som Casette skriver, du får gärna göra fler såna här inlägg. :)

    SvaraRadera
  3. Absolut Vår ekonomiska resa. Ska göra en fortsättning imorgon :)

    MVH

    SvaraRadera