lördag 5 maj 2018

Kronans framtid

Inspirerad av den gode Sparos inlägg om kronans utveckling mot det alltmer svagare hållet, väcktes tanken på hur en investerare bör ställa sig till det faktumet.

Hur har utvecklingen SEK/USD sett ut över tid?



Euron infördes 2002 och kronan hade då en historiskt undantag i svaghet. Denna valuta sågs då som säker jämfört med småvalutorna, det kan delförklara den tillfälliga toppen tidigt 2000-tal. Sedan dess har en USD i snitt kostat runt 7 kr. Sedan 2014 har snittet varit ungefär 8,50 kr. SEK mot EUR har varit rätt stabil där en Euro kostat 9 kr. Nu kostar den 10.30 kr.

Vad är det då som påverkar värdet på en valuta? Jo det är det klassiska tillgång och efterfrågan. Tror utländska investerare på AB Sverige, då kommer kapital att söka sig hit. Tillgången på valutan kan riksbanken styra genom att trycka upp nya sedlar. Värdet på en valuta minskas så klart om staten betalar ut lön direkt från sedelpressen utan att ha någon substans bakom. Jämför med Tyskland innan andra världskriget. 

Vad är det så mer konkret som styr priset förutom de självklara ovan:

Hur landet mår i form av arbetslöshet, konsumtionsgraden, satsningar i landets infrastruktur, hur bra landet kan producera varor som omvärlden efterfrågar.

Politiska förhållanden i landet. Graden av korruption. Politiska beslut som leder till radikala förändringar minskar viljan att investera. Förtroendet för regeringen påverkar också.

Vi investerare gillar för det mesta stabilitet och är det kaos i ett land i form av krig eller terroristattacker, eller allmän social oro minskar detta viljan att investera. 

Skattetrycket på medborgare. Finns mer pengar i omlopp för konsumtion ser det som positivt och efterfrågan på valutan kan öka.

Bostadsmarknaden påverkar. Om priserna på bostäder sjunker, kommer efterfrågan på valutan att minska. 

Med faktorerna ovan i åtanke samtidigt som Sveriges utveckling så är det förståeligt att valutan minskar i värde mot omvärlden. Sverige har varit vanstyrt  de senaste två årtiondena. Även om våra politiker själva tycker de gjort allt rätt så är utlandet inte lika övertygade. Därför är också Sverigebilden väldigt viktig, när våra politiker mörkar problemen, minskar även det förtroendet och valutan sänks.

Det största problemet är massiv invandring från tredje världen. Detta kommer med all sannolikhet även framgent leda till hög arbetslöshet, terroristattacker, ännu högre skatter utarmad välfärd. Inte bara nu utan för all framtid. 

Med det i åtanke bör man som investerare ha en stor exponering mot stabila valutor som USD i första hand, och kanske EUR i andra hand. Dessa inköp bör göras över tid för att minimera valutasvängningens påverkan. Skulle det vara så att kronan numera kommer att försvagas med tiden är bästa tiden att köpa utländska aktier NU. Det är inget man kan veta på förväg, själv kommer jag att köpa utländska aktier över tid eftersom jag tror detta är ett problem på lång sikt som vi bara sett början av.

Lyssnar man på experter så pratar de bara om Ingves och hans verktygslåda i form av räntan. Det är bara ett roder, men vad spelar det för roll vilket håll rodret pekar när skutan ändå dras ner av strömmen.

Min amatörmässiga gissning är att kronan på sikt är på väg att bli en f.d medelhavsvaluta, givetvis med variationer längs vägen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar