Äger en dylik trotjänare. Den karaktäristiska husqvarnanyansen. |
Husqvarna är ett undantag i min portfölj, brukar dra mig för att köpa bolag som sysslar med sällanköpsvaror. Detta för att omsättningen kan minska vid dåliga tider, man kanske inte vill slå till på en robotgräsklippare mitt i en lågkonjunktur.
Husqvarna är ett starkt varumärke och förknippat med svensk kvalité. Närmast jämförbar med John Deeres produkter. Det gillar jag. Husqvarna är indelat i fyra divisioner:
1) Husqvarna: Skogs och trädgårdsprodukter, snöslungor, trimmers, gräsklippare med mera. Det är koncerners halva omsättning där man har försäljning i hela värden. Både resultat och marginalen är bra och uppåtgående i trenden.
2) Gardena: Bevattningsprodukter, trimmers, vattenpumpar, gräsklippare. Divisionen står för 14% av koncernens nettoomsättning. Säljs mest i Europa. Även här är rörelsemarginal och resultatet god och på väg norrut. Här finns stor tillväxtpotential.
3) Consumer brands: Kortfattat är det försäljning av trädgårdsprodukter på den amerikanska marknaden. Detaljmarknaden i Nordamerika präglas av stark konkurrens och har därför blivit koncernens sorgebarn, med förluster i historiken och trenden är nedåtgående. Divisionen bidrar till 23% av Husqvarnas nettoomsättning. Ledningen ska fixa detta genom kostnadsbesparingar och effektiviseringar.
4) Construction: Maskiner och diamantverktyg för byggnads- och stenindustrierna. Störst i Nordamerika, därefter Europa. Bidrar till 13% av nettoomsättningen. Gott resultat och stabil marginal.
Koncernen hade som tillväxtmål att ligga mellan 3-5%, utfall 7,7%. Rörelsemarginalmål om 10%, utfall 9,6% (trenden är uppåtgående).
Jag har fullt förtroende för VD Kai Wärn. Inga skönmålningar och man ser resultatet av hans jobb i alla nyckeltal i bolaget. Ytterst välskött. Sedan han tillträdde 2013 har han lyckas ta upp företaget ur en djup svacka genom en kraftfull åtgärdsplan.
Jo och Husqvarna delar ut i April och en större hacka i Oktober. Härligt pengaregn från vattenspridarna när höstmörkret kickar in.
Här ligger jag lång, dels i direkt ägande i A-aktier, men också genom Investor. Husqvarna utgör bara 2% av Investors värde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar