söndag 3 april 2022

Transaktioner mars

 Sålt

 • I stort sett allt, har kvar <10%
Köpt
 • Ett fritidshus i Nordnorge

Ja vad ska man säga, snöbollen rullar nu inte så fort som tidigare och frihetskvoten är 0,2%. 

Den mentala frihetskvoten är dock mycket högre än 0,2%. Även om det i stort sett tog död på portföljen är det värt det. Då jag gillar det mesta som har med Norge att göra, fisket, fjällvandring och de extremt vackra naturen så var det en tanke som varit i bakhuvudet länge. 

Hade gärna haft kvar delar av portföljen men det var förmånligast att casha hytten så. Är som sagt ganska pessimistisk till läget i Europa efter att kriget drog igång. Har även lärt mig att diversifiera ännu mer än tidigare.

Förr har jag haft aktier i ett flertal länder utspridda i ett flertal valutor. Det är ju bra men tyvärr är ägandelandet i Sverige. Det är en svag länk om skiten träffar fläkten.

Sverige utsätts dagligen för IT-angrepp där banker och bank-ID utsätts för störningar. Inte så svårt att lista ut vem som ligger bakom detta till 99%. Det kan bli en långvarigt avbrott där man inte kommer åt sina besparingar på flera veckor.

Skulle det går riktigt illa att Sverige hamnar i en krigssituation kan det bli trångt i dörren. Räkna med att det tar upp till en vecka innan du kan ta ut pengar till ditt konto. Sen då, ska du ta ut alla pengar i bankomaten? Lycka till. nej det går inte att casha ut millar där.

Så min rekommendation är att sprida tillgångar över åtminstone flera länder, helst minst två. 

Det kan var svårt att öppna bankkonto i andra länder men det ska vara relativt enkelt att öppna i annat EU-land. 

Min svaga länk var att ägandelandet förut var 100% Sverige. Då Avanza och Nordea (ja Nordea liv är registrerat i Sverige) har sin hemvist här såg jag risken.

Just nu ser ägandelandet för tillgångsspridningen ut så här (ca %)

Norge 93% (Stuga)  NOK
Sverige 4%  (KF Nordea) SEK/USD/NOK/EUR
Litauen 1% (Revolut/buffert) USD
USA 1% (Paypal/buffert) USD
Sverige 1% (Fysiskt silver) USD

Det är naturligtvis en för stunden stor tonvikt på Norge just nu men jag avser bygga upp en utdelningsmaskin igen. Den utdelningsmaskinen kommer att bestå av Nordeas KF samt en till nätmäklare

Har kollat på DeGiro med hemvist Holland/Tyskland och amerikanska Interactive Brokers. Båda är intressanta men DeGiro verkar bäst för mig.

Portföljen uppdateras senare men avser bygga upp med ungefär samma innehav med mer fokus på high-yield. En skillnad är att jag kommer undervikta SE och FI tills dessa länder löst sin säkerhetssituation.

22 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tack kan behövs, kanske är det ett genidrag eller så har jag flippat ur. Vi får se..

   Radera
  2. Antagligen följer du ditt hjärta. Även om just det där med att köpa stuga i Norge inte flimrat förbi tidigare på bloggen ?

   Själv rullar jag vidare i de inkörda hjulspåren några månader till. Sedan är det något nytt som väntar även för mig. Hur det kommer att bli har jag ingen aning om.

   Radera
  3. Har tidigare sagt att min frihetskvot kommer att försämras då jag slår till på en fastighet. Norge har väl varit lite av en privat hjärteplats senaste 20 åren. Hytten är utanför Narvik. Var där i helgen. En fördel om man vill transportera sig dit med tåg.

   Hoppas dina hjulspår tar en annan riktning snart till det positiva

   Radera
  4. Har varit i Narvik 2 gånger. 1 gång som riktigt liten för snart 50 år sedan och 1 gång för 32 år sedan. Vi firade Norges nationaldag då där kvällen före den 16e Maj och det var ett bra hålligång i staden. Bodde i stuga på Mariepigg i Riksgränsen.

   Tiden går.

   Radera
  5. Mariepigg är en klassiker. Vi sov över där förra sommaren. Världen är allt bra liten NLI. Vi kanske har råkat ut för varann någon gång

   Radera
 2. Åter igen, stort grattis broder. Så himla kul med stugan och alla härliga stunder det kommer tillbringa.

  Gällande myntregnet så är det bara att sätta igång bollen i rullning igen :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för stödet. Får se det positivt, staplarna växer procentuellt snabbare i början

   Radera
 3. Grattis - bra prioritering tycker jag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag förstår att just du tycker så ;-) Mitt stugköp blev som en mix mellan din och sparos variant.

   Radera
 4. Kul att du gör nåt för pengarna som är viktigt för dig. Lycka till med din nya portfölj som ska börja byggas upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att omsätta det till något konkret. Tack för stöd

   Radera
 5. Grattis!
  Det är viktigt att spara pengar men det är lika viktigt att göra sådant man mår bra av. Hoppas du kommer trivas med stugan!

  Mvh PB?
  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på undersökningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. En får tacke. Ska ge dig cred för att jag haft "fel" angående buffertsparandet. Insåg vikten av kontanter.

   Radera
  2. :)
   Det kan helt klart vara bra att ha en slant tillgänglig.

   Radera
 6. Vad händer Myntaren, är i chock fortfarande. Blev paff redan i första meningen... Stort lycka till broder med hytten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår det bäste Kalkyl, men jag svarvar redan på återuppbyggnaden av väskan. Har för stunden 5 innehav och snart är det 6. Ge mig några år så...

   Radera
  2. Låter bra! Modigt steg du tagit, imponerande. Själv vågar jag ej kapa Fire trossen, tar det i omvänd ordning men även jag sneglar på sommarstuga litegrand.

   Radera
 7. Livet är för kort för att inte göra det man känner är rätt. Är lite nyfiken på vad du syftar på med "när Sverige och Finland löser sin säkerhetssituation"? Tänker du att lösningen är att hoppa i säng med Nato eller ta den hårda vägen och rusta upp ordentligt (speciellt i Sveriges fall).

  Överväger en enkel lösning gällande fördelning av överskottspengar: Köpa Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF och fysiskt guld vartefter tiden går. Lär ju inte bli helt fel iaf. Sen om ryssen faktiskt skulle försöka invadera Finland/Sverige tror jag att större delen av världen försvinner i ett antal svampmoln inom loppet av några månader ändå så då är ju investeringarnas placering av mindre betydelse. Denna tro bygger jag inte på någon naiv tro att USA är våra vänner utan helt enkelt att där passeras gränsen för vad USA och övriga västmakter kan acceptera, lite som när Nazi-tyskland och Japan gick för långt under andra världskriget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkerhetssituationen är att kunna stå emot ett angrepp. Som det är nu är försvaret underdimensionerat efter en lång tid med politiker som ansett att försvaret är ett särintresse eller att vi ska ha ett dialogförsvar istf för väpnat. Ska vi vara utanför NATO behövs 4% av BNP går direkt till försvaret (då får vi räkna med att alla män i 18 till 70 kommer att ha någon krigsplacering). Med NATO 2% och de som vill kriga kan göra det.

   Din ETF-placering gillar jag och kommer själv att ta in den i lagom utsträckning framöver. Fysiskt guld attraherar mig också samtidigt som fysiskt är relativt svårt att växla in till pengar, om man nu vill det. Kan tänka mig att köpa in några kartonger silvermynt och vodka. Bra att ha om ryssen kommer.

   Ditt scenario är inte alls omöjligt. Dock måste USA vara beredd på att offra New York, LA, SF mm för Sveriges och Finlands skull.

   Radera
  2. Kloka ord, tack för förtydligandet! Jag tänker dock att frågan om USA är beredda att offra New York och alla andra av sina städer med över 100 000 invånare för att komma till Sveriges och Finlands försvar kommer att aktualiseras även OM vi går med i NATO. Artikel 5 är ett löfte, hur mycket det är värt vet ingen förrän det faktiskt prövas.

   Jag är utbildad pansargrenadjär och på en plattform som fortfarande används (ett av Sveriges bästa vapensystem faktiskt), Stridsfordon 90 så jag åker ju rakt in i köttkvarnen om det blir åka av...trots detta är jag starkt skeptisk till att gå med i NATO. Jag ser hellre att vi rustar upp kraftigt och lär oss att stå på egna ben, gärna tillsammans med Finland. Titta bara vilken näsbränna ett u-land som Ukraina har givit Ryssland, vi har långt mycket bättre utrustning och med hård upprustning kan vi ställa upp lika många soldater med långt bättre utrustning. Dessutom har vi ett bättre geografiskt läge. Hoppa i säng med jänkarna? Nej tack.

   Radera
  3. Ganska naivt att tro att Sverige skulle kunna stå emot ett anfall inom en överskådlig tid. Att rusta upp militärt från i princip noll görs inte i en handvändning - försvarsmaktens egen bedömning är att 2%-målet av BNP kan nås tidigast 2028.

   Att jämföra med Ukraina är dessutom ett ganska dåligt exempel. De må ha mer omoderna vapen än Sverige men en betydligt mer krigsvan befolkning som är beredda på att försvara landet till varje pris. I skarp kontrast till svenskar som blivit itutade sen barnsben att vår godhet skyddar oss mot allt ont och där det politiska fokuset legat på frågor som feministisk snöröjning, genuspedagogik i förskolan etc.
   Därtill tror jag nog de flesta ukarainare väldigt gärna önskat att man hade tillhört NATO idag (eller fråga Baltstaterna om de hade kännt sig mer säkra idag som neutrala). Det räcker med att titta på hur de Ukrainska städerna ser ut nu efter ett par veckor av krig.

   Nej, det finns bara två alternativ: antingen lägger vi oss platta och fortsätter hoppas på att ingen invaderar oss (kanske får vår godhet trots allt får ryssen att darra... Eller så ansluter vi oss till NATO illa kvickt, tycka vad man tycka vill.

   Radera