måndag 28 februari 2022

Transaktioner februari

Känns fjuttigt att skriva om aktier i tider som dessa. När man trodde att 30-talet inte skulle komma igen så kommer 20-talet, först med nya pesten och sen snabbt avlöst av storkrig i Europa.

Förut coronasäkrade jag väskan, nu har den ingen större exponering mot Ryssland.

Sålt:

 • BillerudKorsnäs
 • Fortum
Köpt:
 • Yara
 • Iberdola

Har även löst ett lån och är därmed skuldfri. Frihetskvoten tog därmed ett redigt kliv uppåt till 30%
Ligger 2% likvid för tillfället. Kan nog sikta på 5% mot sommaren. Ja inflationen äter upp pengar på kontot men jag tror det här kriget inte försvinner i första taget. 

Som det är nu kommer jag enbart att återinvestera utdelningar och pengar går till att bygga upp likviden. 

Jag vet att det är bäst att köpa aktier när det är som ruffigast. Så gjorde jag under coronan. Denna gång är jag inte lika optimistisk.

10 kommentarer:

 1. Fortum har verksamhet i Ryssland vad jag läst men har BillerudKorsnäs det också? Är det sågverk eller liknande? Det låter underbart att vara skuldfri, har tyvärr inte den lyxen om jag inte ger upp livet i hufvudstaden och flyttar tillbaka ut på landet där jag växte upp...det kanske börjar bli dags att göra något åt saken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg att placera hade listat bolag som hade RU-exponering och där var Billerud med. Har själv bott i huvudstaden och det var först då jag uppskattade småstaden igen.

   Radera
 2. Kan du länka till listan

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2022/02/24/borsbolagens-exponering-mot-ryssland.html

   Artikeln verkar borttagen. Konstigt nog

   Radera
 3. Fantastisk känsla att vara skuldfri, frihetskvoten börjar röra på sig med stormsteg :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är helt ovant att vara skuldfri. Ångrar inte beslutet direkt

   Radera
 4. Det kluriga är att många bolag har exponering mot Ryssland utan att det är helt uppenbart. Te.x. när det det finns många underleverantörer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte helt rätt att hitta exponeringen som du säger. Dels kan försäljningen vara där direkt eller indirekt, dessutom kan investeringar vara gjorda som inte bidrar till försäljningen alls men ändå drar ner värderingen på bolaget när tillgångarna försvinner

   Radera
 5. Yara lär ju använda rysk gas i sin produktion, en gissning. Nu har inte jag drabbats av den senaste masshysterin, har inga problem att äga något med koppling till Ryssland även om det såklart är ett minus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag noterade kopplingen efteråt. Har ej kartlagt omfattningen

   Radera