tisdag 28 december 2021

Genomgång av portföljen 2021

2021 var ett år med ett sjujäkla drag på börsen. Tror jag aldrig varit med om denna bullmarknad. Det gamla snacket att börsen går som en dans, två steg fram och ett bak var ersatt med 8 steg fram och ett bak. Det har ju såklart lett till skyhöga värderingar där p/e 20 ersattes av p/e 55 och DA 0,7% blev det nya "normala". 

Portföljen 


ca 50 bolag spridda över flera regioner och valutor 
Sektorallokeringen
Är nöjd med spridningen. Möjligen kan allmännyttigt/energi ökas upp. 


Valutaexponeringen

ca 1/3 i SEK, 1/3 i USD och 14,5% i EUR. Samt skvättar i andra valutor. Är nöjd! 

Prestanda


Portföljerna har funnits i fyra år på börsen och har totalavkastat 9,25%/år. Det kan jämföras mot OMXS30 som totalavkastat 7,2%/år och än viktigare, mitt mål att slå inflationen, som kan sägas vara 2% för enkelhetens skull. 

Årets flopp


Vonovia gjorde en nyemission och jag fick värdepapper på depån som borde sålts men min passivitet gjorde att de blev liggandes och blev värdelösa. Förlorade ca 3000kr

Årets succé


SBB har kickat igång en raket av sällan skådat slag. Vem kunde tro att samhällsfastigheter skulle bli så hett.


Jag köpte det mesta av SBB B 2020 och Q1 2021 då det var en av de hårdast blankade aktierna. Med facit i hand så lönar det sig långsiktigt att gå emot blankare om bolaget inte är skit


Mål från 2020


Från min summering 2020

Antalet innehav är rimligt men det är lätt att det spårar ur till 100 eller 200. YoC (utdelning på investerat kapital) som för mig är oerhört viktigt, är 3,1%, har som mål att skruva upp den till 4%. Låg på 2,8% i höstas så jag har jobbat på bra. Det tar tid att vända skutan.

Mitt mål för 2021 är att YoC ska upp till 4%.


Aktuell YoC är 4,1% 


Mål för 2022

Inget konkret mål för 2022. Fortsätta på den inslagna linjen verkar fungera hittills i alla fall. 


16 kommentarer:

 1. Snygg genomgång Myntaren! Bara 35% i Svedala, där ligger jag i lä med mina ca 78%. Är dock inte helt supernoga och t.ex. ETF:er som inte är sek räknas till sek pga lathet och att de ligger i ISKn. Jo att vända stora Portföljer tar förstås tid och bör nog ta lite tid. Mot 4% i DA låter som ett bra mål. Antar att du räknar i brutto DA?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja brutto-DA. 78% Svedala kan vara ok om det inte bara är bolag med verksamhet inrikes. hela landet har ju inte helt oväntat dykt upp som en flock svarta svanar med energikris, skyhög brottslighet och okontrollerad migration. Endast en idiot tror att det är positivt för ens investeringar på sikt.

   Radera
  2. Nej som "tur" är är det förstås i stort sett 100% bolag med kraftig export och utrikes närvaro. Tyvärr finns det dock många idioter i detta land. Några bolag är så förfärade över gängkriminaliteten som tagit över deras bostäder att de gått samman och betalat för en egen utredning över hur fruktansvärt illa det verkligen är (Stena, Balder m.fl.)...

   Radera
  3. Det är hemskt. Vet att en Willysbutik som fick klappa igen då det var för mycket stök i närområdet. Ständiga rån och trakasserier. Finns för många som saknar konsekvensanalys som har rösträtt i det här landet

   Radera
  4. USch ja, har läst om den Willysbutiken också och det är knappast den enda affären där självutnämnda förmågor utan spärrar agerar kungar när samhället bara blundar och låtsas som om allt är som det ska.

   Radera
 2. Det har verkligen varit ett bra år. Intressant genomgång. Personligen är jag som bekant en förespråkare av diversifiering i det mesta. Mina innehav är dock något fler än dina. YOC följer jag inte öht men noterar att den ligger på 4,77 idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har släppt lite på det där att ha kring 50 innehav utan jag har blivit mer oppurtunistisk, men en nackdel att ha många aktier är fallet vonovia ovan. 4,77% är en hög och fin yoc med tanke på att du har ett glatt gäng med låg DA

   Radera
  2. Jaha...Vonovia ja. Läste inte så noga just den delen. Oftast gör jag de där "nödvändiga" transaktionerna snabbt utan att fundera dess mer på om det finns "lönsammare" alternativ. Det kan jag förstå att det grämer en lite. Märkligt ändå att det inte var någon automatisk inlösen.

   Vonovia har jag annars funderat länge på att plocka in.

   Den där YOC är naturligtvis beroende på att cost var relativt låg vid inköpstillfället (dvs momentan yield hög) i många av de innehav som nu istället har väldigt låg yield och de där höga p/e talen :)

   Jag har svårt att hantera det där. Det tar emot att fylla på om yilden bara är 1.2. Men ibland gör jag det ändå.

   Radera
  3. Om det är kraftig tillväxt och man lever 10 år till så är DA 1.2 ändå OK. Annars får man betrakta det som orealiserad vinst. Det ser bra ut på kontot men går inte betala räkningar med

   Radera
  4. Vonovia är nog extra värt att kolla på nu, har verkligen kommit ner i attraktiva nivåer. Största ägaren är norska staten och de har gett vonovias ledning tydliga riktlinjer att de ska tänka på vad som är bäst på 30 års sikt.

   Radera
  5. Hm Vonovia, följer inte med i er diskussion. Verkar ha missat vad NLI skriver om 'automatisk inlösen', gällde kommentaren Vonovia och i så fall varför?

   Radera
  6. Ja det avser vonovia. Fick tilldelat en värdepapper vid nyemission, om jag inte sålde dem via telefonorder inom en vecka så makulerades de.

   Radera
 3. Fin summering och härliga resultat!

  Mvh Dennis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thanx bro, bollandet med dig har gett resultat

   Radera
 4. Fina innehav! Har själv en hel del av dem, är dock överviktad, t ex 12% av portföljen i Cibus och 8% i SBB. Känns bra nu när de är rejält i det gröna men 2022 blir året jag ökar mina innehav i Xact Norden Högutdelande och Vanguards VHYL. Månadsköp i båda, bara nöta på, är ändå trött på att försöka hitta den bästa dealen just nu.

  Jag delar din syn på att man inte ska ha för mycket i Sverige pga den minst sagt bekymmersamma utvecklingen i landet. Dels den skenande kriminaliteten och dels misskötsel av elsystemet. Snart kan vi inte ens säga att vi har vatten i kranen och att lamporna lyser...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klokt frihet. Xact norden högutd är en etf jag ska vikta upp. Trevligt med kvartalsklirr till låg risk. Minskar SE-exponeringen lite samtidigt

   Radera