fredag 3 december 2021

En FIRE-portfölj med bara preffar och D-aktier

D-aktier och preffar har gemensamt att de delar ut ett fast belopp så länge de inte är inlösta. Det beloppet kommer alltid att vara detsamma. Till skillnad från en stamaktie där utdelningen oftast ökar med vinsten. 

Är det då smart att ha äga en portfölj med bara dessa högutdelande preffar och d-aktier? 

Nej

Finns det undantag?

Ja, om man har kort placeringshorisont, 1-2 år

Orsaken är inflationen. Riksbanken har som mål att inflationen ska vara 2%/år. Den reella inflationen är givetvis högre än så eftersom inflation bara mäts på löjliga konsumentvaror som en TV eller matkasse. 

Vi som bor i det här landet vet ju hur t.ex bostadspriser skenat senaste 10-20 åren. Långt mer än den officiella inflationen

Inflationen urholkar köpkraften. 100 kr idag är bara värt 98 kr 2022 och 96 kr 2023. 

Vill du lura dig själv så sätt ihop en portfölj med d-aktier och preffar som pumpar ut 25k i månaden åt dig

25.000 kr med 2% inflation ger köpkraften 20.400 om 10 år

25.000 kr med 4% inflation ger köpkraften 16.600 om 10 år

Låt oss säga att du kommer att leva 30 år efter FIRE och en rimlig reell inflation på 4%

25.000 kr med 4% inflation ger köpkraften 7.300 om 30 år. 

Frågan du ska ställa dig själv är skulle du kunna leva på 7300/månaden? 

Själv kör jag bara med stamaktier där väskans samlade utdelningstillväxt alltid är högre än inflationen + några procentenheter. Visst kan det vara berättigat med en slice d-aktier och preffar i en portfölj men låt dig inte luras


kom ihåg:

D = dead money


15 kommentarer:

 1. Intressant, jag är naturligtvis medveten om allt detta med inflation etc.

  Jag har 8% av mina utdelande innehav som Pref och D-aktier. Utslaget över den totala ekonomin (nuvarande kassa, ETFer och fonder) är det 5%. Kan tänka mig att ungefär dubblera. Men även utdelningstillväxt finns alltid med som viktig beslutsfaktor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lugnt så länge total utd.tillväxten inte sackar efter. Såg att Petrusko t.ex har 25% fixed income. Men, har man arvingar är det kul om de får ärva något av värde. Vill inte att mina barn ska få ärva en bunt preffar.

   Radera
 2. Kloka ord. Vågar man dock utgå från att den genomsnittliga inflationen kommer vara 2 % kommande + 30 år (vem som nu kan/vågar det) kan 2 % av de 6 % återinvesteras och därmed täcka upp förlusten som inflationen skapar. Då återstår 4 % = 4 %-regeln. Mycket teori och många "om och men", men tål att beaktas. Säger inte att det är bra/klokt, utan bara presenterar en tanke.
  Trevlig helg!
  Mvh
  Cristofer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart det blir en boost om man återinvesterar utdelningen. Helt rätt. Kan vara en väg att hantera D-/preffar i ackumuleringsfasen

   Radera
 3. Helt enig!
  Gillar att du minns min "Dead money" :D
  Den skrattade vi gott åt!

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just ja, minns att vi skrattade åt det

   Radera
 4. > inflation bara mäts på löjliga konsumentvaror

  Den biten är inte sann. Folk brukar överdriva en del i debatten, och KPI fångar inte fullt ut bostadspriserna, men det är inte "bara [...] löjliga konsumentvaror i KPI". SCB har dessutom några alternativa KPI-mått beroende på vad man vill mäta.

  Du kan läsa om det här: https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/priser-och-konsumtion/konsumentprisindex/konsumentprisindex-kpi/#_Fordjupadinformation

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej det var lite överdrivet kring KPI, tack för balanseringen. Ska läsa!

   Radera
 5. Hej!
  Har en egen portfölj med D-aktier och preffar. Den byggde jag upp när jag pausade amorteringen på bolånet. Det gick att göra efter Corona. Nu amorterar jag igen men har en portfölj på ca 130 000 kr. Direktavkastningen ligger på ca 6%. Tanken just nu är att låta den ligga och växa med relativt låg risk. Tanken framöver är att den ska täcka räntekostnader vissa månader.
  Rätt eller fel, vet inte. I skrivande stund har de avkastat över 20% sedan start (juni 2020), så lär det inte fortsätta men det avkastar iaf mer än vad jag får tillbaka på att betala av lånet.

  Gällande inflation så går det också lätt att få 6% utdelning på dessa innehav och att då "bara" plocka ut 4% och återinvestera 2% gör ju att köpkraften består.

  Mvh PB?

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på undersökningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som en kortsiktig ränteplacering är den portföljen helt ok, exemplet antar FIRE där 100% utdelningen konsumerades. Helt klart är det vettigt att återinvestera för bibehålla köpkraften. Gillar din idé med att spara den pausade amorteringen

   Radera
 6. Okej, då är jag med. Ska man plocka ut all utdelning så kräver det helt klart att bolagen höjs med tiden.

  Ja jag är nöjd med bolåneportföljen just nu. Fortsätter detta lika bra i framtiden så lutar det åt att amortera så lite vi får när det är dags att binda om lånen och att mellanskillnaden till det vi amorterar idag ska slängas in i preffar och D-aktier. Fortsätter räntan vara så låg som den är idag krävs det bara ca 1/4 eller en 1/5 av beloppet på lånet för att täcka räntan.

  Mvh PB?

  SvaraRadera
 7. Har följt dig länge och gillar dina inlägg men många gånger skriver du ganska värdelösa inlägg som denna. Jag tror ingen behåller preffar i +10 år. Det är inte heller så att du inte får dina 25k. Det är allt annat som stiger och enklast bara att inte överkonsumera. Tar du ut 4% och återinv resten så har du till inflationen. Det är nog ingen som ligger på gränsen och bränner allt och inte kan spara från 25k netto.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant det är ett teoretiskt exempel. Är genuint ledsen att inlägget provocerade dig. Som du säger ändras förutsättningar hela tiden och få ligger i samma pref i 10 år. Inlägget syftar i all välmening till att ingen ska förstöra sina pengar i ett kasst investeringsinstrument. Men jag är inte helt emot preffar/d-akter men lagom är bäst

   Radera