söndag 27 juni 2021

Tillämpa chowderregeln vid inköp?

Har börjat damma av gamla formler igen och antar att nördgenen är fullt aktiverad efter att ha varit lätt latent i en tid. I USA där man är mer mån om ständiga utdelningshöjningar kan man använda sig av en regel kallad Chowder Rule (CDN). 

Regeln har som målsättning att ge en CAGR på minst 8%. Med det infrias målet om totalavkastning och att få en säkerhetsmarginal. Två goda ting. Det positiva är att regeln är ganska enkel att applicera varpå den är användbar för icke-nördar också.

Två parametrar in:
 1. Aktuell direktavkastning (DA)
 2. Genomsnittlig utdelningstillväxt (UTX) (5 år)

DA adderas med UTX och om summan är lika med 12 eller mer så är det intressant

Undantag:
 • Om DA < 3% så ska summan vara mer än 15% (säkerhetsmarginal)
 • Utilities/allmännyttiga behöver bara en summa på 8% 

Så om vi kollar på några konkreta exempel:

Vonovia


DA 3,1% och UTX 11% ger en CDN på 14%

Vonovia skulle alltså vara intressant köpkandidat nu.


Cibus Nordic


DA 4,7% och UTX 5% ger en CDN på 9,7%

Cibus är inte intressant ur en CDN-perspektiv

Johnson&Johnson


DA 2,6% och UTX 6% ger en CDN på 8,6%

Tyvärr gamla Bettan, du är inte het nog.

Home Depot

DA 2,1% och UTX 20% ger en CDN på 22%

HD är en riktigt het pudding. Men att förvänta sig 20%-ig tillväxt i många år framöver är nog orealistiskt och där bör man nog sänka förväntningarna för att inte lura sig själv. Bättre att vara pessimist och bli glatt överraskad.


Chowderregeln är enkel, men inte ett komplett hjälpmedel för att identifiera köpvärda bolag. Värt att säga är att UTX baseras på historisk avkastning så det är tyvärr inte en spåkula inbakad i formeln. Men som sagt amerikanska aktier tenderar att prioritera utdelningstillväxt och CDN blir mer tillämpbar då man spanar i Nordamerika. 

5 kommentarer:

 1. Jag har den lite i bakhuvet när jag investerar, men långt ifrån i alla fall. Men det kan vara en morot för att genomföra inköp till lägre momentan DA om tillväxten historiskt har varit hög och pay-out ratio samtidigt är schysst.

  SvaraRadera
 2. Den ligger ofrånkomligt i bakhuvudet. Köper man låg yield vill man ha bättre fart på tillväxten

  SvaraRadera
 3. Chowder är intressant då som du skriver med låg yield vill man ha fart på tillväxten.

  Funkar som du skriver bäst i USA där de värdesätter en obruten trend av utdelningsökningar.

  Håller på att gå igenom alla utdelningschampions (>25år), u-contenders (10-25 år) och möjligen u-challengers (5-10år) och Chowder är definitivt ett urvalskriterium. 750 bolag så tar lite tid. Inte så väldigt många klarar urvalskriteriet för Chowder du skriver om (350 har över 12 men många av dessa har lågt DA och ska då ha över 15). Gör inte jobbet från grunden utan jobbar med denna filen https://www.dripinvesting.org/tools/tools.asp

  Varför är kraven lägre på utilities?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan rekommendera att följa skribenten FerdiS på SA, han ha en mer heltäckande analys där CDN är en parameter.

   Kraven på utils är lägre för att de har lägre tillväxt inbyggt

   Radera
 4. ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΟ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΡΕΙΑ ΣΑΣ
  (remy.credit111@gmail.com) whatsapp: +46769618757
  χρειάζεστε δάνειο; Ποιες είναι οι οικονομικές σας ανάγκες; Εκδίδουμε δάνεια από τουλάχιστον 1000 ευρώ έως 100.000.000,00 ευρώ κατ 'ανώτατο όριο με ευχάριστη διάρκεια που κυμαίνεται από 1 έως 50 έτη με πολύ μειωμένο επιτόκιο 2%. Χρειάζεστε επιχειρηματικό δάνειο; Χρειάζεστε προσωπικό δάνειο; Θέλετε να αγοράσετε αυτοκίνητο; Θέλετε να αναχρηματοδοτήσετε; Χρειάζεστε στεγαστικό δάνειο; Χρειάζεστε τεράστιο κεφάλαιο για να ξεκινήσετε την επιχειρηματική σας πρόταση ή επέκταση; Έχετε χάσει την ελπίδα και πιστεύετε ότι δεν υπάρχει διέξοδος και τα οικονομικά σας βάρη παραμένουν; Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για πιθανή επιχειρηματική συνεργασία Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail: remy.credit111@gmail.com whatsapp: +46769618757 Έχουμε ένα δάνειο για εσάς ..//.

  SvaraRadera