lördag 22 maj 2021

Aktier eller fonder i barnspar?

Det är naturligtvis en smaksak och beror på föräldrarnas intresse och kunskap. Här nedan är en bild på ett av mina barns konton. Jag har valt både aktier och fonder.
Vi kan lätt se att mina aktieval har överpresterat alla indexfonder och aktivt förvaltade fonder under alla dessa år som jag pumpat in pengar. Med det sagt vill jag inte säga att jag är en stjärnförvaltare eller tror mig vara bättre än någon annan. Det end jag gjort är att identifierat bra bolag som har ljus framtid.

De aktier som ligger på minus är de jag köpt senaste månaderna och samma med Evli Finnish Small Cap, den har också köpts nyligen så de är inte riktigt relevanta i jämförelsen. 

Försöker invovlera mina barn i sparandet och de är mer intresserade vad de kan göra med pengarna är själva sparandet. Min 12-åriga dotter säger att hon vill ha körkort och min 7-åriga son vill köpa robux för alla pengar. 

Viktig lärdom är att indexfonder duger bra men det finns möjlighet att vrida upp avkastningen med väl valda akter. Med det sagt behöver det inte alltid bli så, det kan vara så att index överpresterar aktievalen närmaste fem åren, men.. det ser ljust ut för aktiebolagen och mina barn kommer att tacka mig då det är dags för uttag. Men robux kommer inte att vara ett giltigt uttagsändamål :)

13 kommentarer:

 1. Har du köpt alla aktier och fonder samtidigt?
  - JA, Grattis då har du gjort det bra.
  - NEJ, kass jämförelse!

  /Albin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svaret blir NJA, har köpt aktier och fonder varannan vecka. Skulle det vara strikt akademiskt hade inköpen gjorts samtidigt

   Radera
  2. Har haft en DA i snitt på 1% på aktierna att lägga till om man vill vara lite mer rättvis

   Radera
  3. Skojjare där. Had du köpt småbolag samtidigt som apple så hade fonden avk 95% och tin 99% . /Albin

   Radera
  4. haha :) Beror ju på när man köper dom. Du väljer ju själv ditt datum.

   Radera
  5. För att få 150% i apple så har du köpt vid 50 dollar. Sätt ut en bild på köp/sälj!

   Radera
 2. Tycker dina barnportföljer håller hög klass!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, försöker ha tillväxt och stabil grund på samma gång

   Radera
 3. Har inga barn, men skulle personligen välja en fondblandning. Både index och aktivt förvaltade. Mest för enkelhetens skull. Men nu vet jag ju att du är intresserad och bevakar dina aktieval. Så då hamnar man i en helt annan situation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bevaka var väl att ta i. Gör en grundlig analys en gång sen är det byrålådan. Säljer om det blir WWW3. Gillar indexfonder men tyvärr är inte en globalfond allena tillräcklig för att få god diversifiering

   Radera
 4. Har valt fonder till vårat barn. Betydligt enklare och mindre riskfyllt att bara "spara och glömma". Aktier kräver passning. Teknik har gått bra senaste åren, men det finns absolut inget som säger att de kommer att gå bra de kommande 3 åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stackars barn ;-) Nä du har rätt det är bekvämast att bara köpa fonder. Tycker dock inte att det räcker med en global indexfond. Det blir 65% USA och 20% tech. Det är för snävt och lite luftslottsvarning nu när tesla har lyckats ta sig in också.

   Vad har du valt för fonder till erat barn?

   Radera