tisdag 16 februari 2021

Nytt från Nordea angående källskatten

Har varit i kontakt med Nordea angående källskatt med några länder där det är oklar skattesats. Bland annat Finland har varit igång med att öka upp källskatten till 35% från årsskiftet.

Allmänt om den generösa återbetalningen inom 6 veckor.

Utdelningar på utländska aktier i försäkringen belastas med utländsk källskatt. Nordea Liv & Pension begär i sin tur avdrag för denna förutsatt att det finns ett skatteavtal med landet där aktien har sitt säte. För att kund ej skall behöva vänta så sätter Nordea Liv & Pension åter den utländska källskatten enligt dubbelbeskattningsavtalet inom ca 6 veckor. För den del som eventuellt inte täcks av dubbelbeskattningsavtalet söker Nordea Liv & Pension i efterhand återföring av. Denna del tillkommer kund i efterhand förutsatt att återföring medges av det utländska skatteverket. Mer information går att hitta på skatteverkets hemsida. Information om källskatt på utdelningar från nedanstående länder framgår av dubbelbeskattningsavtalet.

Frågade hur källskatten ser ut specifikt i följande länder:


Norge kommer framöver dras 0% i skatt (från och med utdelningar som sker efter 3 februari). Hittills har 25% dragits och Nordea Liv & Pension har direktåterbetalat 25%.          

                                                                    

Kanada 15 eller 25%, Nordea Liv & Pension återbetalar 15%, resten söker Nordea Liv & Pension i efterhand återföring av.


Danmark 27%. Nordea Liv & Pension återbetalar 15%, resten söker Nordea Liv & Pension i efterhand återföring av.


Finland 15% tidigare men ändras from 1 jan 2021 till 35% fram till Nordea Liv & Pension får godkännande från finska skatteverket att återigen betala 15%. Till Nordea Liv & Pension får godkännandet för direktnedsättning om 15% kommer Nordea Liv & Pension skicka resterande 20% till återföringsprocessen.   Intressant nyhet att ingen källskatt dras från norska aktier. Det blir att öppna upp Norge i spanlistan igen.


12 kommentarer:

 1. Hej Myntaren!
  Intressant ang Norge kommer följa upp det.
  Vet du hur bra Nordea har varit historiskt på att betala tillbaka dem sista procenten dvs har dem lyckas att få alla 100%?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja Norge blir intressant igen. Har du några norska aktier?
   Har inte statistik på hur bra återbetalningsration Nordea besitter. Har själv börjat bokföra exakt från och med i år hur mycket och när återbetalning sker.

   Radera
 2. Bra Myntaren!
  Vi kan tillsammans hålla koll. Jag hade Danske bank 2018 kommer kolla dem ang återbetalning.

  Har en liten ploj stek i Ocean Yield som kommer dela ut i slutet på feb. Då kan vi kolla upp om det stämmer ang. Norge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut Stefan, blir kul att höra om det funkade med Ocean Yield

   Radera
 3. Är ju onekligen generöst av Nordea denna källskattehantering. Hade verkligen varit något för övriga seriösa aktiemäklare att ta efter. Undrar varför Norge särbehandlas på detta vis?!...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Generöst är ordet. Gissar att Nordea har en deal med norska skattemyndigheten

   Radera
 4. Intressant! Ser ut som att Nordea vill behålla sin position som "bättre på utländska aktier".

  Hörde du något om ISK? Jag pratade med en person på Nordea om det men han var inte alls påläst och fick det att låta som att det här med Finland var något de inte alls tänkt på. Det var för några veckor sedan dock.

  En sak att tänka på är att Nordea inte tillåter folk att ha Nordea-aktier i en Kapitalförsäkring. Något med att Nordea Liv & Pension inte får äga aktier i Nordea.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just källskattsreturen är Nordeas trumfkort. Det här med Norge är ju också lockande. Fördel Nordea där. Har inte hört något om ISK.

   Ja det går inte att äga Nordeaaktier i en KF då det faller på sin egen orimlighet att Nordea inte kan äga Nordea rent juridiskt.

   Radera
 5. Mycket bra tråd. Önskar att den skall följas upp kontinuerligt. Bra gjort myntaren :-))

  Hatten av för dig.

  /Larsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar Larsa. Ska försöka ha koll framöver

   Radera
 6. Hej!

  Tack för info, mycket intressant med Norge! Den finska källskatten är ju minst sagt tråkigt hög :(

  Trevlig dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, absolut är finska skatten på tok för hög. Som sagt jobbar Nordea med att komma runt den så vi får hålla tummarna att de lyckas. Ska kontakta Nordea igen med ny status

   Radera