lördag 26 december 2020

Genomgång av aktieportföljen 2020

2020 börjar ta slut och det är dags för den sedvanliga genomlysningen av portföljen för att se om den är på rätt väg eller om det krävs justeringar. 

Året 2020 blev ett hårt år för vissa bolag. De som fått lämna portföljen är:
 • Nobina
 • OKE
 • ENB
 • Alfa Laval
 • BIP
 • Group Bruxelles
 • Hamburger Hafen und Logistik
 • Volvo
 • UPS
 • Unilever
 • Kone
 • RY
 • ITW
 • Handelsbanken
 • SEB
 • EIF.TO
 • BNS
 • O
 • Mowi
 • T

Orsaken har varit antingen att de inte höll måttet, att utdelningen ställdes in, eller att jag inte köpt tillbaka dem efter att jag planerade flytt från Nordea till Avanza.

Sektorallokering
Hälsovård och fastighet är där jag har mest investerat. Hälsovård är en klassisk defensiv sektor som funkar i ur och skur. Fastighet går ju bra i stort sett, men det är som natt och dag beroende på vilken nisch de verkar i. 

Investmentbolagen upptar bara 12%. Den får gärna dubbleras. 

Teknik hade jag inget av när jag gick in i 2020, jo kanske ett gäng TXN men nu upptar den vettiga 7,9%. Det är en nivå som jag är bekväm med. 

Konsumentsektorn har förstärkts med PG och Essity. När jag gick in i 2020 fanns bolag som Altria och Mowi som numera är avyttrade eller ingår i någon ETF.

ETF:er ja, det ar något jag började med 2020. Det började med XACT Högutdelande och sen började jag plocka in iShares ETF:er. Orsaken till att jag tog in ETF.er från första början var att jag var less på Nordea och deras problem med utdelningar. Ca var 20:e utdelning blir kraftigt försenad pga tekniskt fel. 

Industri upptar låga 2,6%. Den får gärna vridas upp till 5-10%. Iofs består Investor av mycket industri. Industri förväntas gå bra 2021 för jag har hört att det är året då ska det spruta champagne ur fontänerna. 

Allmännyttigt kan också jobbas upp till 5-10%. Har bara Fortum och BEPC inom allmännyttigt. Hade varit trevligt ta in något sopbolag som WM eller någon vattenfirma.

I somras var jag så less på Nordea att jag sålde allt utländskt i min KF och tänkte flytta över det till Avanza. Det var ett impulsbeslut då jag ångrade mig senare. Bygget av nya portföljen påbörjades och många bolag fick lämna och en del har jag köpt tillbaka.
Än en gång börjar Nordea strula med utdelningarna och har ännu inte fått min utdelning från JNJ, nytt rekord nu att den är två veckor försenad. Det har lett till att jag återigen ska fylla på mina ETF:er hos Avanza för att slippa strulet.

Hade gärna dragit in flera månadsutdelare igen men med Nordea kan det bli en mardröm(det har dock aldrig varit problem med månadsutdelare hos Nordea tidigare). Kommer framgent fylla på innehaven hos Nordea, men med allt mindre belopp. 

Mitt bygge för att hålla koll på alla portföljer i en samlingsbild syns nedan


Jag gillar att ha den som överblicksbild och det kanske inte går att förstå alla förkortningarna för en oinvigd? 

Antalet innehav är rimligt men det är lätt att det spårar ur till 100 eller 200. YoC (utdelning på investerat kapital) som för mig är oerhört viktigt, är 3,1%, har som mål att skruva upp den till 4%. Låg på 2,8% i höstas så jag har jobbat på bra. Det tar tid att vända skutan.

Mitt mål för 2021 är att YoC ska upp till 4%.

Det är en svår balansgång att hitta de bolag som inte har helt becksvart framtid och ändå bjuda på en generös DA. 

Då jag gör större inköp vid t.ex löning har jag dessutom en plan att 15% av inköpet får vara low-yield, där jag helt frångår kravet på utdelning. Det är befriande för då tillåter jag ta in bolag som jag tror på till 100%. 

Resterande del ska alltså vara rodret som styr skutan mot 4%. Då blir det utdelningskämpar som Fortum, Cibus, Telia och Allianz som behöver leverera.

Önskar alla läsare en god fortsättning på julen och ett lukrativt 2021.

15 kommentarer:

 1. Tack, intressant och bra genomgång. Novo, Roche, ADP och Vonovia är några som jag överväger att plocka in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack NLI, jag förstår att du överväger de bolagen.

   Radera
 2. Hallå Myntaren! Mycket strulande med portföljen läser jag in. Dyrt och jobbigt. Så glad att jag struntade i Nordea för det verkar inte värt strulet. Bättre med lång återbetalningstid på källskatten och en plattform som i övrigt levererar kvalitet och förtroende.

  Yoc ja, ingen koll men ska kanske orka ta fram den. Sen o andra sidan spelar väl inte yoc så stor roll, eller? Om ditt kapital varit på annan plats hade det ju också troligtvis växt så är inte yoc mest en rolig siffra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man gör bäst i att undvika KF hos Nordea just nu. ISK är dock bra.

   Intressant med diskussion kring YoC. Samtidigt som det är en siffra eller minnesmärke för en historisk investering, är det på samma gång det som sprutar in pengar på mitt konto. Pengar som kommer in på kontot är ytterst reellt. Om det kommer 2000kr(2%) eller 4000kr(4%) är av väsentlig betydelse för mig, då jag valt att kassaflödet får utdelningar på sikt ska betala mina räkningar.

   Tack för kommentar kalkyl

   Radera
  2. Jo absolut, där håller jag ju med men samtidigt ger ju yoc en lite falsk bild eftersom det ju är aktuell DA baserat på arbetande kapital som visar kapitalets (direkt)avkastning. Om en aktie likt Tesla rusat från inköpskurs då säg DA var 4% och DA nu är 1% medans yoc kanske är 8%, är det då bra eller dåligt? Bra för ursprungskapitalet om det jämförs med 0% avkastning men kanske dåligt att det nu endast ger DA 1%. Indikerar att kapitalet kanske borde flyttas till något bättre?

   Radera
  3. Möjligtvis, 8% DA på något som fått kursen att rusa extremt mycket är bra om vinsttillväxten följt med i samma utsträckning, i annat fall är det sälj direkt.

   Radera
 3. Intressant läsning! Hur kommer det sig att du gav upp på Altria? Är det ledningens felsteg på senare år eller tror du branschen har nått sin slutpunkt? Måste även fråga kring O, tror du denna smått legendariska REIT har sina bästa dagar bakom sig och kommer börja glida utför, eller varför slängde du ut denna ur portföljen?

  Jag sitter också och ser över hur portföljen ser ut, lutar åt att det blir ett drygt 20 tal aktier kvar och så kör jag mer och mer på etf:er/vanliga fonder då jag inte har tid och ork att hela tiden jaga case även om det såklart är kul. Ibland är det skönt att bara kunna plöja in nya pengar på kontot istället för att leta runt efter något bolag som är på "rea".

  En gnagande oro jag har är att dollarn kommer fortsätta falla kraftigt även 2021, vissa experter räknar med 20% fall nästa år, detta skulle ju vara lite smått irriterande för även om jag har kvalitetsbolag som GD, JNJ, LMT, O varav flera köptes på dippen så jag är upp drygt 20% i dollar termer sedan köp med redan plus minus noll i kronor...hur ser du på dina innehav i Nordamerika och dollarpåverkan på portföljen? Ta det med ro och köpa mer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Frihet. Altria hav jag upp då jag sålde Nordeaportföljen och den har inte varit intressant nog för inköp igen. Det var/är för många mörka moln för att det ska vara värt yielden. Gillar dock mycket annat hos Altria. Ledningen har gått på en del minor men det anser jag att ledningen inte kunnat förutse.

   O tror jag fortfarande på. Trots att de har en del restauranger, gym och biosalonger i portföljen har de kunnat fortsätta sin framgångssaga med utdelningar. Jag valde att plocka in WPC istället som visade sig ha bättre förutsättningar att få hyran betald vid kärva tider. Inte omöjligt att jag drar in O igen framöver.

   Visst är det bekvämt med ETF:er, men lite tråkigt kanske?

   Jag tar dollarraset med ro, jag tror det jämnar ut sig över tid. Man kan fylla på med mer USD-investeringar nu när det blir billigare. Jag tror att bolag som du nämnt är bra att äga för att deras utdelningstillväxt blir en motvikt mot sjunkande dollar. Värre är det för t.ex T som inte har någon tillväxt att tala om

   Radera
  2. Dollarn kanske fortsätter ner men tids nog går den väl upp igen? Att växla in och ut i takt med valutaförändring känns svårt även om kanske rätt om det lyckas.

   Radera
  3. Världsvalutor brukar ju svänga upp och ner, troligen kommer den upp igen, kanske om det blir positiva signaler från USA igen, kan dröja 4 år. Skulle inte rekommendera spekulation i valuta, om man inte har stenkoll. För mig är det köp och behåll.

   Radera
 4. Alltid trevligt att läsa om din genomgång utav portföljen. Ska bli spännande att följa din resa under 2021. Tackar för ett bra teamwork under 2020 och vi fortsätter leverera under 2021!

  God fortsättning!

  SvaraRadera
 5. Skulle uppskatta om du skriver mera om fire, kapital och hur länge till du ska spara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok ska försöka. Har inga konkreta fire-mål. Hade varit trevligt att gå ner i arbetstid om några år. Tål att funderas på

   Radera
  2. vet inte om fire är målet, det är nog mer ekonomisk trygghet/frihet

   Radera