onsdag 12 augusti 2020

Om jag bara fick äga en aktie

Då skulle det utan tvivel bli Investor. Investor har den bredd som gör den jämförbar med en välpresterande aktiefond. Den är diversifierad med försäljning och verksamhet globalt samt täcker in en mängd branscher.

Här kan min lojalitet bevittnasDet har varit svårt att motstå inköp genom åren då den har handlats till generös substansrabatt, som minskat lite grann senaste året. Substansrabatten kan ses som att man får den onoterade delen Patricia Industries på köpet.

Gällande utdelning till hösten tror jag det blir lite svårare sedan ECB gick ut med rekommendation att banker inte skulle dela ut pengar i år. Det finns en risk att SEB inte väljer att dela ut av den anledningen.


14 kommentarer:

 1. Haha. Tänkte på vad min enda aktie skulle vara när jag bara läst rubriken i min blogglista och kom fram till samma. Mitt största innehav är det också, ca 13%, men ska ner en del p g a att jag ska bredda portföljen geografiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är omåttligt populär just nu. 13% var mycket men jag är inte långt efter med 10%

   Radera
 2. HaHa. Kan vara värt att påminna om att det fanns en tid då det var obligatoriskt att ha HM i portföljen. Jag tror det är ganska svårt att tjäna pengar på marknaden genom att göra vad alla andra gör. By the way. Varför stiger HM varje dag i kurs?

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns också när alla skulle ha Ericsson i portföljen och alla finländare hade Nokia. Därefter var det ständiga stekarbilder på Arne Karlsson och hans raket ratos som var i varje portfölj. I rättvisans namn är det svårt att jämföra Investor med något av dessa bolag

   Radera
 3. Håller helt med dig Myntaren. Jag ökade upp ytterligare i Investor idag, samtidigt som jag skalade av lite Latour.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är planen med latour? Invänta rabatt? Isåfall får du nog vänta länge. Jag replikerar, som du vet.

   Radera
  2. Långsiktigt innehav som ska växa sig stark i portföljen till lagom risknivå. Till 36% premie känns det vettigt att växla över lite.

   Replikerar är en god idé men jag håller mig till orginalet och balanserar om vid behov.

   Radera
 4. Hej Myntaren!
  Håller med ang Investor.
  Känns det som 100% Investor skulle bli riktigt bra, tror man gör det lite svårt för sig ibland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stefan, det hade räckt långt i alla fall...ja man krånglar till det i onödan ibland. Investor, industrivärden och en globalfond hade täckt in det viktigaste

   Radera
 5. Uppföljaren "Om jag fick äga bara en aktiefond" förväntas!

  Allvarligt: ibland skulle jag vilja att min hela portfölj som pensionär skulle vara EN billig globalaktiefond. 2:a januari säljer jag av enligt 4%-regeln (eller liknande) och det är detta jag ska leva på det året. Gäller bara att portionera ut pengarna över året sedan.

  Ingen tid för att hålla med börsen, lågt courtage... Mycket tid för att hålla på med annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enda risken är valutadiffen. Annars gillar jag tanken. 33% investor, 33% industrivärden, 33% globalindex/aktie

   Radera
  2. 25% investor, 10% indu, 15% latour resten globalfond

   Radera
 6. Hej Myntaren!
  Något helt annat. Du som tittar på Latour.
  Har du funderat på Securitas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stefan!

   Ja och jag är kluven..
   Då jag gillar deras verksamhet starkt som lätt är framtidssäkrat så ser jag negativit på det faktum att de lättvindigt slopade utdelningen i år. Visserligen förståeligt med tanke på att de tog emot statliga pengar. Nä jag är kluven men intresserad. Tänkte lyfta in Tomra denna gång i latourspeglingen

   Radera