fredag 6 september 2019

Svenska Cellulosa AB snäppar upp en växel

PRO-aktien SCA är ett av mina favortföretag. Äger 2,6 miljoner hektar skog i Norra Sverige och har nyligen köpt några skogar i Baltikum.



Skog är en ytterst reell tillgång. Från skogen görs en mängd produkter som har framtiden för sig. Bland annat biobränsle, kraftliner, pappermassa, plywood, samt ersättningsprodukter för konsumentplast, mm mm.

Det går inte att bluffa till sig en balansräkning med så lätträknade tillgångar som skog och bruk. Det är äkta vara.

Har planerat att öka upp i SCA någon procent men med min vanliga "otur" stack kursen upp 20% på någon vecka. Kursen är nu 88,50 för B-aktien medan substansvärdet beräknas till 95 kr. Har ett gav om 74 kr per aktie så det blir allt till att snäppa upp sitt GAV vid framtida påfyllningar.

Så ännu ett kap om du frågar mig

Ja en mängd "olyckliga omständigheter" gillades av marknaden. Swedbank Robur flaggar upp och toktankar SCA. SCA ska dessutom investera tungt i en kraftlinermaskin utanför Umeå.

Man har redan investerat i Östrand och kommer att kunna öka produktionskapaciteten markant. Det hela gör att SCA sannolikt kommer att öka sin utdelning för 2019.

Nordea prognosticerar en utdelningsökning från 1.75kr (2018) till 2.50kr (2019). Det är en galen ökning på 42,8%. Det skulle resultera i en framtida DA om 2,8% att jämföra med f.g år på låga 2%.

Nordea räknar också med en DPS för 2020 på 3kr och 2021 på 3,5 kr. Om nu Nordea har rätt är det en galen tillväxt. Med tanke på investeringarna som görs och att det råder ett skriande behov av skogsprodukter, till den grad att Europeiska bolag importerar det som SCA kan erbjuda från Nordamerika.

Känns som ett öppet mål.

Bara att hoppas att massapriserna inte sjunker och att toksossen Maggan inte förstatligar så går det nog vägen.

2 kommentarer:

  1. SCA är en riktigt fin pjäs, jag tror på den
    I veckan gick jag in i Lazard
    Trevlig helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trevlig helg Stefan. Är också sugen på Lazard. Ska ta en återblick på den

      Radera