söndag 29 september 2019

Investera i begravningar

Hörde en intressant pod igår på placerapodden där de tog upp kanadensiska Park Lawn Corp (PLC). 

PLC är verksamt inom begravningsindustrin. De äger kyrkogårdar, krematorier och minnesstundlokaler.

Eftersom jag är en mycket försiktig investerare så tilltalar den här verksamheten mig mycket. Mer defensiv blir svårt att hitta. Alla kommer någon gång att kasta in handduken och bli till jord. Där kommer PLC in i bilden.

De gynnas av makrotrenden åldrande befolkning och ingen kommer undan. Det är inte säkert att just PLC blir den som hanterar den avlidne i Nordamerika. Men begravningsbranschen är stark fragmenterad och de växer så det knakar genom förvärv i Kanada och USA.

p/e 41 och grafen nedan gör detta till ett tillväxtbolag. De börsnoterades 2016 och kursen har nästan fördubblats sen dess. Det är ingen förhoppningsraket utan de tjänar pengar och delar ut månadsvis. Inget skumraskt där inte.






Du kan själv beskåda utvecklingskurvan samt prognos. Försäljningen dubblar vartannat år. Rörelsemarginalen växer och nettomarginalen bedöms svänga upp 2019.

Vet dock inte vad bolagsformen är men det verkar vara ett vanligt aktiebolag. Utdelningen täcks i alla fall av det fria kassaflödet.

Direktavkastningen är på 1,78% och en bit under vad jag tycker är acceptabelt. Utdelningstillväxten är noll men det viktiga är var PLC befinner sig om 5 år. Förhoppningsvis inte i graven.

Skulle de fortsätta med den här tillväxten i 5-10 år kommer aktieägarna att belönas.

Kan tänka mig att plocka in en liten stek om nån procent. Man kan ta sig en funderare om det är etiskt att investera i mänskliga kvarlevor och jag finner inga hinder i det. Att begrava/kremera någon kostar pengar oavsett och det ska betalas. Om det är staten eller en privat ägare gör ingen skillnad.

Frågan är mer vad för slags avkastning i form av utdelning som kan väntas. Antaget att tillväxtkurvan fortsätter och utdelningen hänger med, bådar det ju gott på 5 år.

Länk till bolagspresentation

Är det här en vettig investering?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar