torsdag 27 juni 2019

Nobina kvartalsrapport 1

Nobina lämnade idag sin Kv1-rapport. Länk till rapporten finns här.




Har varit sugen på att läsa denna rapport då kursen har fallit rätt friskt senaste halvåret. Det beror på att JP Morgan har sålt ut stora delar av sitt innehav. Nu när jag läser rapporten tror jag utförsäljningen beror på den svenska kronan och Sverige som investeringsland, mer än själva bolaget.

Från rapporten, VD Magnus Rosén

  • Nettoomsättningen uppgick till 2 749 MSEK (2 351), en ökning med 16,9 procent.
  • Rörelseresultatet uppgick till 152 MSEK (114).
  • Resultatet före skatt uppgick till 97 MSEK (70).
  • Resultatet efter skatt uppgick till 76 MSEK (52), och resultatet per aktie uppgick till 0,87 SEK (0,63) före utspädning.
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten före förändringar i rörelsekapital var 434 MSEK (377).

Förtroendeskapande ord kommer senare

...

Efter det senaste årets starka resultatutveckling, som fortsätter in i detta år, kommer vi att se något mer utmanande jämförelsetal under andra halvåret på grund av omfattande kontraktsmigrering. Effekterna av kontraktsmigreringen blir dock mindre genom underliggande förstärkning av kvalitén i kontraktsportföljen då vissa sämre presterande kontrakt som Tromsö avslutas. Lönsamheten i nya kontrakt är alltid lägst i början av kontraktsperioden, för att sedan successivt öka till att vara som högst på slutet.

...


Sen fortsätter det med spännande tekniska lösningar för självkörande bussar samt fokuseringen på elbussar. 


Vi växer även inom befintliga kontrakt, där ett större ansvar för trafiklösningarna ger nya affärsmöjligheter. Detta omfattar till exempel lösningar för Mobility as a Service (MaaS), det vill säga digitala tjänster som förenklar resandet från dörr till dörr. MaaS är en viktig del i utvecklingen av helhetslösningar för kollektivtrafik, där vi i samarbete med uppdragsgivare och andra intressenter är med och utvecklar hela städer och stadsdelar på ett hållbart sätt. Vårt engagemang i Barkarbystaden är ett utmärkt exempel på detta och har blivit ett föredöme internationellt. Våra självkörande bussar i reguljärtrafik prisades i april på Tech.AD Award i Berlin, det ledande europeiska evenemanget för autonom teknik. På världens största kollektivtrafikevent Global Public Transport Summit, som arrangerades i Stockholm i juni, var förstås busslösningarna i Barkarbystaden en del av diskussionen.
Helhetslösningar för ökad komfort i städerna, fossilfria drivmedel, ny teknik som eliminerar skadliga utsläpp och ett stort engagemang för integration och jämställdhet, är delar i vårt ansvar att leverera hållbarhetslösningar åt samhället och möta stora utmaningar. Läs mer om hur vi arbetar med detta, hur det driver vår lönsamhet och tillväxt, i vår årsredovisning och företagspresentation som finns på vår hemsida. I samarbete med Telia har vi utvecklat en IoT-lösning för smartare uppvärmning av våra bussar. Den lanserades nu i juni och bidrar till omfattande energibesparingar och behagligare klimat i bussarna. Likviden från den gröna obligation om 500 MSEK vi emitterade i februari är nu helt uppbokad för inköp av nya eldrivna bussar och bussar som drivs på fossilfria drivmedel. Vi har idag, som Nordens största elbussoperatör, över 100 elbussar i beställning vilket innebär att vår elbussflotta kommer tredubblas inom ett år.
Sammanfattningsvis kan jag summera en stark start på det nya räkenskapsåret. Vi ökar omsättning och resultat, vinner nya kontrakt och växer vår affär inom befintliga kontrakt, och integrationen av tidigare förvärv sker enligt plan. Resultatpåverkan från förestående stora trafikstarter och avslut ska ses utifrån Nobinas långsiktigt starka underliggande intjäningsförmåga och en växande affärsvolym.


Tycker det verkar intressant och jag är fortsatt optimistisk inställd mot dels Nobina och dess fördel inom rådande megatrender. 

Samtidigt minskar man sin förhållandevis höga skuldsättning från 3 till 2,7 av EBITDA. Man har som mål att ligga inom 3-4-spannet, vilket jag tycker är för högt. Nobina gynnas av ett lågt ränteläge, men de har en intäktsindexering som till viss del kompenserar höjda räntor framöver.

Edit: Aktien handlas upp +5% vid öppning

Jag kommer att öka upp Nobina i portföljen från 2 till 3% när Kv2 släpps. Kv2 kommer att ha sämre siffror. 

2 kommentarer:

  1. Fint bolag Nobina, köpte på mig en hel del idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut. Köpte också ett knippe. Kunde inte hålla mig.

      mvh

      Radera