torsdag 27 juni 2019

Hållbara investeringar

Nuförtiden pratas det väldigt mycket om hållbarhet och särskilt inom investeringsvärlden. Det har blivit en riktig fluga eller ett buzzword. Gissningsvis för att man inte vill bli klassad som en miljöbuse och att inte bli uthängd i grönröd-slaskmedia. Även för att locka lite mer feminina fond-/aktieköpare, gör man mycket för att framhäva sitt miljö- och sociala arbete.

Min syn på hållbarhet är lite annorlunda och krass.

Som investerare vill du kanske leva på din avkastning, då är särskilt direktavkastningens hållbarhet viktigast.

Utan hållbar utdelning kommer du inte kunna bli helt fri. Om den är slagig och volatil kanske du tvingas jobba några år när du planerat att ta det lugnt resten av livet, om huvudsakliga inkomsten nu skulle vara direktavkastande.

För att avgöra om en utdelning är hållbar bör utdelningsandelen vara låg, gärna mindre än 50%. Företaget bör uppvisa en lång historik av höjningar, gärna 10 år eller mer. De bör verka i en icke konjunkturkänslig bransch och åtminstone ha hyfsade framtidsutsikter.

I USA har bolagen större prestige i att ständigt kunna höja sina utdelningar. Ibland hittar man bolag som höjt utdelningen varje år de senaste 57 åren. T.ex Johnson&Johnson. Eller 3M som just nu haltar fram, 60 år.

Där borta är det mer vanligt att människor lever på utdelningar än här. Även om FIRE-rörelsen nu även verkar ha nått oss.

Ett gäng som fokuserar på utdelningens hållbarhet i USA är SimplySafeDividends.com. De har oftast rätt i sina prognoser kring utdelningars hållbarhet. SimplySafeDividends har hittills förutspått alla utdelningssänkningar som inträffat, av de bolag som de bevakar.

De har en skala från 0 till 100 som trollas fram utifrån dess bolagsanalys




Har du för avsikt att livnära dig på aktieutdelningar bör du har en större del på det gröna så att säga. Tänk på detta när du jagar utdelningsaktier. Direktavkastning må vara lockande men är den hållbar?

Nackdelen är att bolag som ligger på det gröna, särskilt mörkgröna är kvalité och brukar kosta därefter. Smakar det så kostar det. Acceptera en DA på 2-3% för att få en utdelningstillväxt. Jag brukar själv blanda 50/50 med hög DA och låg tillväxt och vice versa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar