tisdag 18 juni 2019

Google API

Har byggt upp ett mindre förvaltningsområde kring mina aktier och prospekt i google kalkylark. Har varit riktigt användbart och framförallt gratis. I kalkylarken har jag sen gjort anrop mot Google API.et för att hämta aktuella aktiekurser, aktienamn och valutakurser. På så sätt slipper jag vara inloggad på flera ställen samtidigt om jag vill se över mina aktier. Särskilt om man har flera konton hos olika mäklare blir det mer överskådligt med ett kalkylark.

Sen några dagar tillbaka har google API:et slutat funka för nordiska aktier. I måndags tänkte man i sin enfald att nu kanske slashasarna orkar fara till jobbet och fixa problemet. Få se, nu är det tisdag eftermiddag och det funkar inte än. Visst, googles produkter är "gratis" så man kanske inte ska förvänta sig tipp-topp service.#SAKNAS är svaret man får från google API numera

Google API:et hade samma problem för ett år sen. Då hamnade alla svenska noteringar på Köpenhamnsbörsen. De fick prefixet CPH istället för STO. En nyhet från igår var att igår fick man ingen träff alls när man sökte på t.ex Hemfosa, nu finns de på franska börsen med prefixet FRA.

Visst går det att använda den franska noteringen av svenska aktier, men kurserna kommer i euro så man får glatt konvertera det till kr, går också med API:et.

Det orkar jag inte göra.

Det här är en nackdel med moln-tjänster. Sticker en server i molnet så är man rökt. Särskilt om man är en icke-direkt-betalande kund. Man säljer ju alla personuppgifter till google ändå, men det räknas tydligen inte.

Google har betyg noll komma noll i kundservice. Man kan aldrig få status angående tillgänglighet kring deras tjänster, på forumen finns tusentals inlägg och inget besvaras.

Tror jag väntar några dar och ser om de löser problemet. I annat fall får jag se över andra alternativ. Vet att man kan göra liknande anrop mot yahoo:s API.

7 kommentarer:

 1. Ja, lite drygt detta.. . Väntar några dagar till men sen så får man väl länka cellerna för de svenska & finska innehaven mot Avanza (som jag sedan tidigare fått göra för de norska innehaven) :p

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips där PeddaP. Har numera ersatt alla nordiska aktierkurser med statiska. Får kolla upp det där mot avanza.

   Radera
  2. Använder Stefan Thelenius Google Spreadsheet för att få lite trevlig layout till portföljen. Vill jag se värdet för t ex SJR så är följande inlagt i cellen (man får redigera URL:en för den aktie man vill länka till):
   =VALUE(SUBSTITUTE(IMPORTXML("https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/71447/sjr-in-scandinavia-b","//span[@class='pushBox roundCorners3']/text()"),",","."))

   Radera
  3. Grymt Pedda. Har redan påbörjat migreringen till avanza. Såg att man även kan villkora var man ska hämta datat. T.ex

   =IFERROR(GOOGLEFINANCE("STO:SKA-b","price"), VALUE(SUBSTITUTE(IMPORTXML("https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/5257/skanska-b","//span[@class='pushBox roundCorners3']/text()"),",",".")))

   Radera
 2. Irriterande det här!

  Hämtade också hem kurserna via Avanza för samtliga nu men är väl bara en tidsfråga innan Avanza gör nån förändring på sin ände precis som de nyligen gjorde för fonderna.

  Har aldrig fått det att fungera med Yahoo Finance.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket.
   Ja minsta ändring och kurserna sticker. Vad jag förstått är det inte officiellt stött av avanza eller yahoo att hämta kurserna. man plockar väl bara ut kurserna ur websidan

   Radera
  2. Japp du har nog tolkat det rätt.

   Formeln som det talas om ovan hittas även här: https://frihetviautdelning.blogspot.com/2019/06/losning-pa-google-finance-problem.html

   Radera