söndag 19 augusti 2018

Vissa ekonomisajter ej pålitliga

Igår fick jag en riktig tankeställare. När det blev stor skillnad i hur ett stor och väletablerat finansbolag, morningstar redovisar siffror på deras webbplats om ett bolag, i det här fallet Brookfield Infrastructure Partners, avviker från verkligheten.

Verkligheten borde vara det rapporterande bolagets samlade rapporter. Allt annat är andrahandsuppgifter och det finns anledning att inte tro på dem särskilt mycket.

Igår höjdes ögonbrynen när jag försökte kolla på utdelningens andel av det fria kassaflödet. Hos morningstar lurades läsaren att tro att det delas ut långt mer än som kommer in till företaget.

Vid en konversation med Marcus Hernhag hänvisade han till BIP:s egen rapport. I rapporten utbetalas rimliga 78% av det fria kassaflödet.

Det är inte första gången man blir "lurad". På den omtyckta börsdata bör man som läsare ta uppgifterna med en nypa salt.

Om man kikar på utdelningar över tid för ett bolag så kan man tro att det skett en utdelningssänkning trots att det inte skett. Varför? Jo börsdata räknar ihop ordinarie och bonusutdelning i samma graf. Det är felaktigt. Ger en missvisande bild av historiken.

En annan avvikelse. Har tidigare reagerat på insiderförsäljningen i Realty Income. Det visade sig att informationen på simplywall.st var felaktig. Jämfört med "sanningen" på 4-traders.com och reuters.com har även insiders köpt.


Simplywall.st ovan. 4-traders nedan.



Slutsats

Som vanligt. Var alltid kritisk till informationen du tar till dig. Lite inte på andrahandsuppgifter fullt ut. Gå till källan. Den är oftast närmast sanningen. Läs företagets rapporter.

En förklaring till att det kan bli kraftiga avvikelser är att vissa sajter har varit för ambitiösa i sin strävan efter att kunna redovisa information. De kanske skulle nöjt sig med den del de faktiskt klarar av.

De flesta sajter är uppbyggda efter bolagsformen aktiebolag. I verkligheten finns en mängd andra former. Särskilt i USA där vi har REIT, MLP och BDC. De två första är inte alls jämförbara med aktiebolag och att presentera dem i samma mall som aktiebolag blir direkt missvisande.

Det kan man se särskilt när det gäller utdelning. I aktiebolag jämförs utdelning med vinsten, medan i REIT och MLP är det från det fria kassaflödet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar