Det största segmentet är mobiltelefoni, men de har även bredband, tex Bredbandsbolaget och Glocalnet, digital-TV genom CanalDigital.
Telenormast på Svalbard. Norska staten är majoritetsägare i Telenor |
Nyckeltal, omsättning och vinst
P/E: 18,5DA: 5%
ROE: 29%
Rörelsemarginalen är 20% och nettomarginalen 15%
Värt att notera: Omsättning har ökat på en tioårsperiod men trendat nedåt senaste tre åren. Soliditeten har minskar med 25 procentenheter under samma period. Vinstmarginalen är runt 10%. Vinsten har alltid varit positiv, och ökat på senaste åren.
2016-2016 blev dålig årsvinster för Telenor. Det uppdagades en mutskandal genom ett av deras skalbolag där Uzbekistans president blev mutad. Så funkar det när man gör affärer med icke-västerlänningar.
Utdelning
Telenor har haft en stadig utdelningshöjning sen 2008 då de mitt i finanskrisen inte delade ut en krona.
Utdelningsandelen har pendlat mellan 50% och 120% förutom 2015 när Telenor hade usel vinst.
Framtid
Telenor har växt i snitt med 4,4% per åt, men 2018 förväntas tillväxten endast bli 1,68%.Slutsats
Det är ett hyfsat telekombolag. Som de flesta andra telekombolag kan man inte förvänta sig extrem tillväxt. Likt andra telekombolag får man en fin utdelning. Från Telenor skiftas den ut i maj och november.
Jag gillar telekombolag som en bas i portföljen, mobiltelefoni och mobil data är något som behövs oavsett makro. Har sedan tidigare Telia och AT&T. Tänker nog behålla Telenor och kan faktiskt öka lite grann där. Det är bra med ett i teorin konjunkturstabilt telekombolag. Dessutom är det ett bra komplement till Telia.
Vad hände 2015?
SvaraRaderaMutskandal i ett av deras delägda bolag, Vimpelcom. De hade mutat Uzbekistans president genom skalbolag. De fick betala dryga böter. Känns igen från Telia. För att handla med icke-västerlänningar gäller mutor. tyvärr.
SvaraRaderamvh
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRadera