torsdag 9 augusti 2018

Boston Pizza Q2

Boston Pizza släppte Q2 idag. Boston Pizza Royalties tar in intäkter från franchisetagare som säljer restaurangmat under varumärket Boston Pizza. Det är inget magiskt, Royaltyfonden får in pengar från varje restaurang. Ju fler restauranger som öppnas än stängs, ju större blir intäkterna.


BP växer inte snabbt, ca 2% per år., både i antalet restauranger och intäkter. En sådan här fond delar ut 100% eftersom den bara slussar vidare franchisepengarna direkt till aktieägarna. Nu ligger utdelningsandelen på 103%.

Allt över 100% är inte hållbart på sikt. Orsaken till att utdelningsandelen växer är att DCU, dvs utdelning per aktie minskar för hela året. Det beror på att provinsen British Colombia ökade bolagsskatten med 1%. Detta leder på något mystiskt sätt att det minskar DCU med 27%.

Trots detta väljer BP att fortsätta dela ut 0,115 CAD  per aktie.

Kan det bli en repris av skattehöjningen 2011 där utdelningen sänktes rätt ordentligt? Kan det vara därför som BP backat från 22 CAD till 19 CAD i år. Med en DA på 7,3% finns nog detta inprisat.

Ska bli mycket intressant att se hur det utfaller sig. BP:s ledning tog inte upp något om detta men gissar att de har tankarna och planen klar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar