söndag 1 juli 2018

Varför jag gick in i Kone oyj

Köpte en redig stek i Kone oyj för några veckor sedan. Orsaken är att jag gillar verksamheten och de har en stigande försäljning och utdelning. Kone är mest känt för sina hissar och rulltrappor, förutom att sälja en hiss tar de ofta hem fina intäkter i form av serviceavtal.


Hälften av intäkterna är från nyinstallationer, en tredjedel i serviceavtal och resterande i moderniseringar i befintliga installationer.

55000 anställda och verksamma i över 60 länder. 450000 kunder. Försäljningen sker i Europa, Amerika och Asien.

Orderingången ökar 1,7%  2017 jmf föregående år och försäljningen ökar. Kassaflödet minskar några procent. De drabbas dock negativt av valuta så det blir en liten sänkning i realiteten.

Företagets ordförande är Antti Herlin, han äger 22% av aktierna och 62% av rösterna. 

Förväntad intäktstillväxt är 9,9% . Skulderna är 9,6% av tillgångarna. Skulderna har minskat årligen. Det är till och med så att Kone tjänar mer ränta än de betalar av på lånen. Aktuell DA är 3,84%, tyvärr lite väl hög utdelningsandel om 91%. Det kan bero på att kassaflödet minskat an aning samtidigt som man vill höja utdelningen. Det är lite prestige bakom det hela.



Utdelningen har antingen höjts eller bibehållits sedan 2005.

Summa summarum ger det bilden av ett välskött företag.

Kone är kända för att sälja helhetslösningar där serviceavtalet ingår, det gör det lätt för t.ex ett sjukhus att slippa ringa runt till tekniker varje år då en hiss ska servas. Konkurrenterna, tyskarna ThyssenKrupp och Schindler erbjuder inte samma sorts avtal, vilket är en stor fördel.

Rörelsemarginalen ligger runt 13-14% över tid. Det tyder på en viss vallgrav.

En annan orsak till att jag gillar Kone är att det gynnas av en megatrend, urbaniseringen. Alla ska ju bo i storstäder numera, stora städer ger höga hus och rulltrappor.

Hoten mot Kone är ev. försvagning av ekonomin i Östasien, plötsliga marknasförändringar, t.ex protektionism, varumärkesrelaterat och rykte och förändrade råvarupriser.

Har inte kikat närmare på konkurrenterna, men visar det sig att någon av konkurrenterna också är lika välskötta som Kone kan jag mycket väl tänka mig köpa en stek där också.

Slutorden är att jag gillar branschen då hissar är ett nödvändigt ont som alltid behövs, som gynnas av serviceavtal vilket borgar för stabila intäker, och som redan nämnts, gynnas av en megatrend.

2 kommentarer:

  1. Tack för ett bra inlägg! Mycket spännande läsning.

    Du skriver att utdelningen har höjts eller bibehållits sedan 2005, men hur har det sett ut med utdelningsandelen sedan dess? Den är som du skriver lite väl hög idag. Har den också legat stadigt där eller har den fått höjas över tiden för att hålla "prestigen" uppe med höjda utdelningar?

    Casette

    SvaraRadera
  2. Tack för kommentaren Casette. Blev nyfiken och kollade på Kones utdelningspolicy, och de har ingen fastspikad policy, märkligt nog, men det blir väl mer flexibelt att inte lova något.

    Utdelningsandelen har snittat ca 70% senaste 10 åren.

    MVH

    SvaraRadera