onsdag 6 februari 2019

Axfood, Orkla och Brookfield Infrastructure

Axfood lämnar sin Q4 och summerar året. Starkt säger VD Beskow och vi växer mer än marknaden.
Willys och Axfood snabbgross går bra. Nettoomsättningen ökar 4,6% och nettoresultatet ökar med 7%. Den för livsmedelsindustrin kännetecknande låga rörelsemarginalen bibehölls på 3,4%.

Utdelningen bibehölls även den på 7kr (+-0%).. Man investerar i ett superlager i Stockholm och pengar behövs dit istället för att öka utdelningen, som man tidigare i år flaggat om.
Kan vara bra på sikt.

Orkla lämnar sin Q4 och sorgebarnet fortsätter sin klagovisa. Sammanfattat så ökar Orkla Foods sin organiska tillväxt men som vanligt tappar man på övriga delar. Arbetet med att renodla Orkla går lite trögt. Gick in i Orkla med en liten bevakningspost för att ledningen har som ambition att renodla företaget.

Orkla äger kamintillverkaren Jotun, man äger fastigheter, man äger vattenkraftverk, man har ägt en aluminiumgruva. Så spretigt var Volvo en gång i tiden när de höll på med mat. Den där galna diversifieringen övergav de flesta företag för decennier sedan. Men Orkla verkar ha lite svårt att skrida till verket.

Gillar Orklas kärnverksamhet med inriktning mat, men allt annat kan man sälja. Kommer inte att öka i Orkla nämnvärt. Utdelningen bibehålls på 2,6 NOK (+-0%).





5,3% av portföljen består av muntergöken Brookfield Infrastructure Partners. BIP tredubblar sin nettointäkt och vänder VPA till vinst från förlust.

FFO/enhet ökar marginellt (+2,5%) Finns mycket smaskigt att läsa i rapporten som finns här.

Utdelningen, eller distributionen som det heter från den här företagsformen ökar med +7%.

Mina grafer stack iväg ordentligt nu. Ser fram emot att bli bombad med högre utdelningar över 2019. För att ta del av nästa kvartalsutdelning från BIP bör du äga aktien några dagar innan 28:e februari vilket är BIP:s ex-datum, det tar några dagar extra innan du registreras från det att du köper utländska värdepapper.

5 kommentarer:

  1. Axfood finns i min aktieportfölj med och gillar att bolaget är försiktiga med tanke på kommande investeringar. Kul att BIP vänder till vinst. Såg att höjer utdelningen en del.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Tjena Stojko!

      Gillar Axfood och uppskattar deras långsiktighet. Ska kolla in din portfölj :)

      mvh

      Radera
  2. Kul med utdelningshöjningar, jag funderar på att ta in BIP men får se, försöker främst leta lite efter vettiga ETF:er som jag kan köpa för att sprida utdelningarna.

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant. Du får gärna skriva ett inlägg om du hittar någon ETF! Själv har jag ingen koll på dem.

      mvh

      Radera