Strategi


Köp och behåll


Lägger helst mina investeringar i säkra defensiva bolag. Här har jag sammanfattat de kriterier jag tycker är viktiga vid val av investering. Fetstilta är viktigast.
 • Inga förlustår senaste åren.
 • Utdelningstillväxt
 • Begriplig verksamhet 
 • Direktavkastning högre än 1,5%
 • Starka varumärken
 • Konjunkturberoende
 • Stark och konservativ ledning
 • Medel eller god framtidsutsikt
Bryr mig inte så mycket om kursrörelser. Är ingen trader. Faller kursen på en aktie mycket och det finns gynnsam framtid är det läge fylla på.

Placeringshorisonten är för evigt. Säljer bara då jag inte tror på bolaget längre.
Ska ha mellan 20 och 50 bolag. Gärna de två bästa från samma bransch. Som extern investerare kan man aldrig få total inblick i ett bolags verksamhet, utan får lita på rapporter och pressmeddelanden. Det räcker inte för att avgöra om ett företag är på väg utför. Därför har jag många bolag. Om tre av 30 körs i botten likt H&M kommer jag ändå inte att drabbas hårt då ambitionen är att ingen investering ska vara större än 10% av totala värdet på innehaven.

De utländska aktierna ska vara ca 60-75% av totala värdet.

Utdelning minst en gång i månaden. Utdelningar återinvesteras i den för stunden mest attraktiva aktien. Det är en variant av bombmattsstrategin

En mix av hög utdelningstillväxt men lägre direktavkastning (DA) och låg utd.tillväxt men hög DA.

Ingen belåning men kan övervägas vid speciella köplägen.

Sparar i samma bolag för barnen i deras kapitalförsäkringar. Enda skillnaden är att jag där satsar mer på lägre DA men högre utd.tillväxt. För den dag då de ska fortsätta förvaltandet (förhoppningsvis) kommer utdelningen att vara hög och tillväxten förhoppningsvis fortsatt hög.2 kommentarer:

 1. Vi tänker lika när det gäller mycket. Jag vill ha en ok utdelning, gärna 4% i snitt genom portföljen och en tillväxt över 6%.

  Mvh / Frihetsmaskinen – Följ min resa till ekonomisk frihet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mitt mål. har nu tänkt snitta upp från 4 till 4,5% i DA, det är rätt jobbigt men man får kämpa :)

   mvh

   Radera