söndag 11 april 2021

Två bra fonder

Brukar inte rekommendera köp av aktier eller fonder då jag inte är en ekonomiskt skolad person, men om jag bara fick välja en fond så skulle det bli en avvägning mellan risk och avkastning. Hade gärna undvikit en för nischad fond, t.ex clean tech. Samtidigt finns det bättre alternativ än en vanlig indexfond.

Investmentbolagen brukar överprestera index och därför hade en fond bestående av dem varit intressant.

Två fonder som jag väljer att kolla närmare på är:Spiltan har överpresterat gentemot mitt valda index: OMX Stockholm All-Share Cap GIKavaljer har också överpresterat samma index samma period med ungefär samma procent.

Spiltans tio största innehav är 
I stort sett bara svensknoterat

Kavaljers 10 största ärKavaljer har tyngdpunkten i Sverige men som synes även en del godbitar från utlandet.

Spiltan är klart billigare med en årlig avgift om 0,27% medan Kavaljer tar ut 0,92%. 

Vilken hade då jag valt? Spiltan är billigare och har gått aningen bättre än Kavaljer, men det är lägre risk i Kavaljers fond, samtidigt har man fått likvärdig prestanda. 

Låg risk och chans till god avkastning är ljuv musik för vem som helst

Därför hade jag valt Kavaljers Investmentbolagfond. Kommer därför att plocka in den i min fondportfölj och kanske ersätta Spiltans fond med denna.

Länk till Kavaljer Investmentbolagfond hos Avanza (affilate)

Länk till Spiltan Aktiefond hos Avanza (affilate)


2 kommentarer:

  1. Mycket intressant! Jag äger själv spiltan och jag hade aldrig hört talas om Kavaljer Investmentbolagsfond A. Gillar att den har JNJ, LVMH och BRK som innehav, känns som en riktigt bra fond. Det jag inte gillar är den korta historiken, fonder som inte får mycket asset under management tenderar att läggas ned efter ett tag. Är det här någon sorts uppstickare bland fondbolagen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kort historik och litet bolag är negativt. De startade 2013 så vi får väl se om det blir mer AUM. I värsta fall likvideras fonden och då får man sätta in dem i spiltan. Det här är en uppstickare

      Radera