måndag 8 februari 2021

Svältmånaden februari

Februari är min magraste utdelningsmånad. Det känns som det är lika långt mellan utdelningarna som det är mellan grannarna när man åkt ut några mil i länet. Hade varit trevligt med lite extra februariklirr, men.. man vill ju inte välja investeringar baserat på utdelningstillfället. 

Följande bolag har delat ut senaste veckan

 • General Dynamics (GD)
 • Texas Instruments (TXN)

Nordea har börjat bli punktlig gällande utdelningar igen. Som det är nu ligger de oftast bara en dag efter som längst. Tyvärr höjs courtaget nästa månad så småköp < 10k blir otänkbart i valutorna USD, CAD och EUR. Planen är att fasa över alla Nordea-utdelningar i nordiska aktier.

Nästa vecka rivs kupong från Procter&Gamble (PG) och veckan därpå från Cibus.

Har ökat i följande värdepapper

 • Fortum
  • För kassaflödet
 • Allianz Global Artfcl Intlgc AT EUR
  • För värdeökningen
  • Hög avgift om 2,28%
   • Lätt värt eftersom den hittills gett 80% på ett år
  • Som namnet antyder som investerar de i bolag som har en verksamhet som på något sätt kommer att dra stora fördelar med deras AI-satsningar
Rapportsäsongen börjar komma till sitt slut och många trevliga besked om utdelningshöjningar har haglat in, så pass att min portföljs prognosticerade avkastning på eget kapital ökade 0,2 procentenheter. Något man lärt sig är att man ska inte räkna hem en utdelning förrän den är på kontot. Rätt vad det är kommer tredje vågen och.. ja ni vet. 

Vi får helt enkelt hoppas att vi kommer ur den här skiten nu, marknaden verkar i alla fall otroligt optimistisk. Det finns inga utrymmen för felsteg där inte.

Har faktiskt gjort ett uttag också. Har sålt av 2% av fondportföljen för att finansiera tandvård och vintersportutrustning. Med många barn i familjen är man stamkund hos sportbutikerna. Det är skridskor, längdskidor, stavar, pjäxor som ska köpas nytt hela tiden. Visst funkar det bra att de yngre ärver men det slits ut fort.

Fondportföljen har gått så bra att uttaget på 2% inte ens naggade den i kanten. Av någon anledning är det lättare att sälja en fond än en aktie. 

Håller en hyffsat sund livsstil. Det blir två träningspass per dag. Hittills har jag bränt av en mil på skidor varje lunch sen december. Efter arbetsdagens slit och slut kör man ytterligare styrketräning/snöskottning eller joggingtur. Tycker det är bra att kroppen svarar på ansträngning. Hoppas bara att det förblir så framöver också, är inte purung längre

9 kommentarer:

 1. Det sa en kvinnlig läkare till mig för 10 år sedan. "Du är ju inte purung längre". Egentligen borde man ha gratis sjukvård och skadestånd resten av livet efter det traumat.

  SvaraRadera
 2. Angående fonden Allianz Global Artfcl så titta vad den kostar på SAVR istället, 1,49% istället för över 2%. Jag har börjat lägga mina aktiva fonder hos SAVR istället och index på nordnet. SAVR slår avanza och nordnet på aktiva fonders avgifter och nordnet är överlag bäst/billigast på indexfonder.

  Ja februari är en snål månad, skönt att vakna upp till en fin slant från General Dynamics imorse =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant att SAVR är billigare och gör stor skillnad på ett långsiktigt sparande. Gillar avanzas plattform samt enkelhet att sätta in/ta ut pengar, så det väger över, än så länge.

   Radera
 3. Hur är det med investerar skyddet eller insättningsgarantin på savr?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är samma som hos Avanza och Nordnet, 1 mille i kontanter. Det är ganska ovanligt att ligga 1 mille likvid, men du står ju som ägare av värdepapprena så det är inget de kan ta från dig vad som än händer

   Radera
 4. Ser framemot februarilönen och sen därefter går vi in i mars o utdelningarna sätter förhoppningsvis lite fart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer Kalkyl, det blir lite extra fart på snöbollen kommande månader

   Radera