fredag 29 maj 2020

Varför köper jag ETF:er?

Det handlar om att minska risken.... 

...och att spara pengar.

Bolagsrisken elimineras inte som felaktigt brukar påstås. En ETF med en 100% replikerad aktieportfölj har exakt samma bolagsrisk. Jämför man med en icke-diversifierad portfölj blir risken så klart lägre i en ETF.

Nej, det handlar om att sprida tillgångarna över flera konton. Har som bekant alla utländska aktier i en KF hos Nordea och nu när Avanza öppnat upp fler ETF.er samt att hemvisten för många av dem är Irland, gör det att ingen källskatt dras på utdelningar. Hipps vipps öppnar sig en möjlighet.

Hur står sig en ETF mot en vanlig fond, varför behöver man ens handla dessa börshandlade produkter.

Jo det är faktiskt lite billigare.

En vanlig teknikfond, låt oss säga Lannebo Teknik (affilate) tar 1,66% i årlig avgift. På 10.000 investerat blir det en årskostnad på 166 kr.

En jämförbar ETF är  iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF (affilate)

Den tar ut en årlig avgift på 0,15%. 

För att köpa den betalar du courtage, antaget ett engångsköp om 10.000 ger det 0,25% i courtage vid den mest förmånliga courtageklassen. Dessutom får du betala 0,25% i valutaväxlingsavgift, eftersom fonden är noterad i Tyskland.

Ett rimligt antagande är att fonden säljs någon gång. Därför måste vi ta höjd för det i beräkningen

Total kostnad ETF köp och sälj

10.000 x 0,15% = 15kr
10.000 x 0,25 x 4 = 100kr

Totalkostnaden år 1 för en ETF blir 115 kr, dvs 30% billigare än en fond.

Efter fem år är totalkostnaden för fonden 830 kr och 175 kr för ETF:en, dvs nästan 80% billigare.

Det lönar sig alltså att ha en ETF på lång sikt eftersom kostnaden är så mycket mindre och den stora kostnaden är själva transaktionen. 

Courtaget kan du slippa helt om du använder Nordnets ETF.spar. Då väljer du på förhand vilka ETF:er som ska sparas i. Ganska smidigt, men jag gillar att själv ta beslutet varje månad

Väljer du att köpa en ETF som lämnar utdelning blir kostnaden lite högre, eftersom det dras valutaväxlingsavgift 0,25% vid varje utdelning. 

Antaget 10.000 investerade och 4% direktavkastning blir kostnaden 1 kr per år i valutaväxlingsavgift. Inte mycket men bra att ha i åtanke.

Fortfarande värt det.

Lätt

Fonder med höga avgifter är rena rånet och förödande för ett långsiktigt spar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar