onsdag 8 april 2020

2020 är ett förlorat år för svenska aktieägare

Idag kom Nobina med beskedet att de slopat utdelningen för 2020. Det kan man förstå. Inte så kul att åka kollektivtrafik i dessa dagar. Gällande nobina behåller jag mina aktier, men fler blir det inte.

Minns snacket kring Nobina att de verkar inom en konjukturokänslig verksamhet. Men mot en pandemi är det få bolag som står pall.

För svenska aktiebolag är det lätt att antingen ställa in utdelningen eller skjuta den på framtiden. Den prestige som finns i USA med att betala ut pengar till aktieägare, den är främmande för svenska bolag.

Viktig lärdom är att ska man en dag leva på utdelningar, ha då inte mycket i svenska värdepapper.

De sviker.

Det finns några guldkorn och jag pratar om Castellum, jag pratar om Axfood. De som inte sviker är lätträknade dessa dagar.

Jag utvärderar bolagens förmåga att leverera i dessa tider. Kommer inte att satsa ett öre i ett bolag som slopar utdelningen. Det är ett svaghetstecken som äcklar mig

Det är tiden då eliten sållas från amatörerna.

11 kommentarer:

 1. Svenskt började jag köpa in först nu i februari när den stora sättningen startade. Så det är inte några utdelningar som jag hunnit räkna in ännu. Tänker nog ge de flesta några fler chanser därmed.

  Men Castellum, Axfood och Investor är definitivt sådant som jag kan tänka mig att gå in tyngre i än min normala likaviktning. Kanske tom mer än dubbel viktning. 5 dubbel är tänkbart även det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du är inne på rätt spår med ojämn viktning. Mitt största innehav investor upptar 8% och nobina 1%. Stabila bolag förtjänar högre vikt

   Radera
 2. Hej Myntaren!
  Håller med dig svårt att leva på utdelningar med Svenska bolag.
  Preffar levererar samt dem bolag du skrev om har även ABB, ICA, SBB, Hufvudstaden, Cibus, Lundin och några till.
  Man får istället hoppas att dem Amerikanska bolagen håller i sina utdelningar.
  Känns som ett skämt att man ska betala ISK skatt ett sånt här år

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fina bolag där. Instämmer att ett år som detta borde vara skattefritt. Kanske att staten gick in och betalade inställda utdelningar till aktieägarna.

   Radera
  2. Tycker ni är inne på rätt spår. Staten borde betala inställda utdelningar samt slopa ISK skatten. Staten har lanserat så många andra ideer så varför inte även dessa två?!

   Radera
 3. Alltså jag förutsätter att du skämtar. Tål du inte inställda utdelningar eller kurser som dyker har du inget på börsen att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge merparten håller stilen så...

   Radera
  2. Kurser som dyker ibland har man ingenting emot, inställda utdelningar beror på vad för företag man köper men Sverige har inte mycket att satsa på när det gäller utdelningar tyvärr.

   Radera
  3. Som anonym skriver så är dykande kurser bara varmt välkommet. I övrigt har du inte förstått poängen.

   Radera
 4. håller med dig helt Myntaren och kommer att agera som du. De som inte har råd att betala fjolåretsutdelning efter en månad pandemi blir inget jag kommer att satsa på. En del sålt en liten del behåller jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä det känns inte som ett styrkebesked att inte klara av en månads inkomstfall.

   Radera