lördag 15 september 2018

S&P kreditrating

Att använda sig av S&P kreditrating är ett snabbt sätt att bedöma balansräkningen hos ett företag. Ju högre rating ett företag har, desto bättre kommer de att klara kärvare tider. Bättre rating ger oftast bättre lånevillkor hos kreditgivare.

Tänkte kolla igenom mina företag (utländska) och se vad de har för kreditrating. Till att börja med ska jag lära mig de olika nivåerna:



  • AAA
    • Extremt stark förmåga att klara av sina finansiella åtaganden
  • AA
    • Mycket stark förmåga att klara av sina finansiella åtaganden
  • A
    • Stark kapacitet att klara sina finansiella åtaganden, men något utsatt vid allvarliga ekonomiska förhållanden eller förändrade förutsättningar
  • BBB
    • Täckande kapacitet att klara sina finansiella åtaganden, men mer utsatt vid allvarliga ekonomiska förhållanden
  • BB
    • Mindre utsatt i närtid, men utmaningar i form av större ovissheter kring företagets ekonomi, affärsförmåga och allmänna förutsättningar
  • B
    • Mer utsatt för allvarliga ekonomiska problem, men har i nutid förmågan att klara sina ekonomiska åtaganden.
  • CCC
    • För tillfället ansträngd ekonomi men gynnas av av makro/konjunktur.
  • CC
    • Väldigt utsatt, men har än inte inträffat, men bedöms kunna inträffa.
  • C
    • För stunden mycket utsatt för att betalningar ställs in, och dess återhämtning bedöms bli lägre än högt rankade obligationer
  • D
    • Har slutat betala räkningar, används också då konkurs har blivit ansökt.

Rent spontant känns allt under BBB som oattraktivt i en långsiktig portfölj. Vad tycker ni, är det ett användbart verktyg i analysen?

S&P sammanställer en lista över kreditrating i alla världens länder och den ter sig ganska förväntat





Man kan se att den Grekiska staten ligger illa till ekonomiskt. Eurokrisen är inget träsk som saneras i första taget. Den svenska staten ligger bra till enligt S&P, fast till skillnad från Grekland, är det inte staten, utan invånarna som är skuldsatta över öronen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar