söndag 9 september 2018

Investerarens sämsta egenskap - impulsivitet

Den sämsta egenskapen du som investerare kan besitta är impulsivitet. Eftersom det är tiden som är din vän när du ska bli förmögen, kommer du att förlora i det långa loppet om du köper och säljer på minsta signal. Den enda som blir förmögen då, är din bank eller nätmäklare.





Som ett exempel på hur stabila stora företag egentligen är kan jag dra upp exemplet Siemens AG. Det företaget bildades 1847. Har genomlidit två världskrig varav det senaste lade Tyskland helt i ruiner. Företaget hade en paus år 1945 men började återigen att tuffa på efter ett tapp på 40% i omsättning.

Dresden 1945 efter de allierade hade bombat sönder allt

Tänk efter, apokalypsen drabbade Tyskland, men företaget överlevde. Många storbolag på tyska börsen har grundats på 1800-talet, de lever och frodas än idag.

Så om Trump twittrar eller om slaskblaskan Aftonbladet skriver något på en löpsedel kan du vara lugn. Likaså om Ingves en vacker dag skulle vilja höja räntan med en halv procentenhet, var lugn.

Sitt stil i båten och börja skörda frukten av ditt idoga sparande om 20 år.

Det finns två saker jag tycker du bör ha koll på efter det att du gjort en investering:

1) Fundamenta. Börjar bolaget gå knackigt? Är det en tillfällig svacka, eller är det en långsiktig trend med minskad omsättning, vinst och marginaler? Beror försämringen på att bolaget är vanskött och inte på en lågkonjunktur, då kan du överväga sälj

2) Inrikes- och utrikespolitiken: Ökat rött styre i Sverige och utlandet leder ofta till högre grad av förstatligande av bolag och naturtillgångar. I värsta fall kan egendom konfiskeras och skatten på sparande och kapital höjs till en gräns där det längre inte är lönsamt.


2 kommentarer:

  1. Håller med, håller man sig till bolag som har funnits länge är det oftast säkra investeringar så länge man ser att bolaget försöker anpassa sig för att överleva på marknaden, en av få undantag är Kodak som inte gjorde stort motstånd trots att det tidigare var ett stort bolag.


    Investerar man i stabila bolag med historik kan man vara lugn, undvik nystartade bolag på first north med någon "revolutionerande" risken är större att man bränner sig.


    Mvh

    SvaraRadera
  2. Tack för klargörande kommentar. Ligger företaget helt fel i tiden så kan det också vara spiken i kistan. Som du nämner Kodak. Eller GameStop. Just inom teknikvärlden går utvecklingen så fort. Det som är "inne" nu kan vara borta om 10 år. Exakt gäller att hålla sig från First North.

    mvh

    SvaraRadera