torsdag 13 september 2018

Dividend Carpet Bombing - bombmattsstrategin

Dividend Carpet Bombing innebär att du får frekventa utdelningar. Minst en utdelning varje månad. Strategin kommer från USA där företagen delar ut kvartalsvis. Där är det mycket lättare att komponera ihop en portfölj som bombar dig med pengar.

I Sverige och Europa är utdelningarna koncentrerade till våren med några få undantag. Det är alltså svårare att bygga en bombmatta med enbart sådana företag.





Varför vill man då ha utdelningar varje månad. En del hävdar att en med spardisciplin kan spara undan utdelningen man får på våren och förbruka den i lagom portioner under året. På det man nu vill spendera utdelningen på.

Jag hävdar att det finns flera starka fördelar med bombmattestrategin

  1. Du får jämnare kassaflöde.
  2. Intresset för aktier hålls vid liv när det regnar utdelningar över dig. En gång per år är som att se på när färg torkar sa Petrusko
  3. Du får chans att återinvestera utdelningen där det är bäst för tillfället. Har du bränt hela vårutdelningen på något du trodde var tidernas kap och så är det 10 månader kvar tills nästa utdelning kommer, så inträffar kanske ett ännu bättre köpläge. Då missar man tåget.
  4. Lockas du av tanken att en dag kunna gå i pension eller få guldkant på tillvaron genom dina utdelningar? Då det mer likt en vanlig lön när pengarna trillar in varje månad. Övergången från en lön till utdelnings"lön" blir mjukare.
  5. Valutapåverkan blir mindre. Då du kanske har en del utländska aktier får du pengarna strösslade över dig fler ggr per år, vilket renderar i att du får fyra olika tillfällen då valutan växlas mot kronor över året.

Min portfölj ger mig i genomsnitt utdelning var fjärde dag. Vissa månader bara några gånger medan denna månad ger 10 unika utdelningar.  Riktigt angenäm känsla när det rasslar till i kassavalvet. Klirr klirr





Ett slutord kan vara på sin plats. Tänk att aldrig välja en aktie enbart baserat på när den delar ut! Självklart kan tyckas.

4 kommentarer:

  1. Håller helt med dig. Jag tror det psykologiska med många utdelningar är viktigt för att hålla sin strategi även i de dystra tiderna. Sen ska man givetvis välja företag med kvalite över hur ofta de delar ut men om man tar in 10-15 olika bolag så får man bra med utdelningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Psykologin är nog det viktigaste argumentet. Sen inbillar jag mig att det gynnar ränta-på-ränta-effekten också.

      Tack för kommentaren

      Radera
  2. Hej!

    Tycker det är roligare och mer motiverande när utdelningarna kommer lite oftare. Är mer motiverande att spara och behålla aktier än när utdelning enbart erhålls under våren. Tror åtminstone jag får det lättare att hålla strategin köp-och-behåll om vi får utdelningar under hela året istället för under våren.

    Hälsningar VER

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt man blir ständigt påmind om pengamaskinen när det klirrar till och det delikata beslutet att disponera pengarna måste tas :)

      Tack för kommentaren

      Radera