tisdag 11 september 2018

Lämpliga aktier i en nybörjarportfölj

Att börja spara i aktier kan vara pirrigt för en del, det är lätt att tänka att aktier är hög risk och att pengarna riskeras på börsen. Väljer man en lågriskportfölj med enbart investmentbolag är risken lika låg som en Sverigefond.


Investor är bättre än index, och således bättre än en svensk indexfondInvestmentbolag har lägre avgift än i fonder, och ger oftast bättre totalavkastning.

Så hur kan man börja?

25% Investor (Atlas Copco, ABB, SEB, AstraZ, Sobi, Epiroc, Wärtsilä, Ericsson, Nasdaq, Saab, Electrolux, Husqvarna + onoterat)
25% Industrivärden (Essity, Handelsbanken, Ericsson, ICA, Skanska, Sca, Sandvik, Volvo, SSAB)
25% Kinnevik (Tele2, Comhem samt mycket onoterat och IT-handelsrelaterat)
25% Latour (Assa Abloy, Alimak, Fagerhul, HMS Networks, Loomis, Nederman, Securitas, Sweco, Tomra, Troax, Nobia + onoterat)

Med den portföljen täcker du in en större del av de stora bolagen på svenska börsen. Du tar ingen bolagsrisk eftersom investmentbolagens innehav består av flera bolag.

Profil: Låg risk, medel- till hög avkastning.

Ett annat upplägg med lite små- och tillväxtbolag kan se ut så här

20% Investor
20% Industrivärden
20% Kinnevik 
20% Latour 
10% Svolder 
10% Bure Equity

Profil: låg risk, medel- till hög avkastning men med chans till stark tillväxt

Summering:

Du kan lätt ersätta fondsparandet med investmentbolagsaktier. Ökad sannolikhet för högre avkastning. Dessutom behöver du inte kolla till portföljen och följa nyheter kring innehaven. Det sköter investmentbolagen åt dig.

Månadsspara i dessa bolag tills du har 100.000 fördelat över dem. Sen kan du börja köpa enskilda aktier. Det är min rekommendation. Jag har själv inte gjort exakt så, utan har viktat mer mot direktinvesteringar i enskilda aktier men ändå en stor del investmentbolag. Det blir lite högre risk men mycket roligare.

Tvekar du på vilken aktie som du ska börja med, välj det investmentbolag som har högst substansrabatt för tillfället.

Kom dock ihåg att du kan förlora delar av dina pengar på börsen. Tänk på att vara långsiktig. Sparhorisonten bör vara minst 5 år, tiden är din vän.

3 kommentarer:

 1. Vad skulle du säga är skillnaden mellan ditt upplägg och att köpa spiltan aktiefond investmentbolag?

  Och vad tycker du om XACT-OMXSB och xact högutdelande.

  Mvh Marcus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Marcus. Gillar fonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag och den skulle räcka långt. Ett nystartat konto hos en nätmäklare ger gratis handel upp till 80-100-tusen. Spiltans fond har en avgift om 0,24% som man slipper. Dessutom kan man välja det bolag som ger bäst substansrabatt för tillfället. Fonden är för den som inte alls vill hålla på med aktier, medan mitt upplägg är insteget i aktievärlden. Tack för intressant synvinkel

   mvh

   Radera
  2. Har kollat som snabbast på XACT-fonderna och jag gillar dem med. Där har vi också en avgift om 0,3%. Helt klart en köpvärd fond.

   Radera