lördag 4 augusti 2018

Snabbkoll på het köpkandidat - National Health Investors

National Health Investors (Ticker: NHI) är en ganska liten REIT som grundades 1991, med inriktning på hyresintäkter från äldreboenden och medicinska byggnader. De äger 225 fastigheter runt om i USA.

Fick upp ögonen för bolaget när Brad Thomas på Seeking Alpha rosade verksamheten.




DA ligger på 5,25% och de har höjt utdelningen i 8 år, med höjd eller bibehållen utdelning är det 16 år. P/E 20 och Debt/Equity på 0,88 vilket gör det rätt solitt, men nettoskulden i förhållande till EBITDA är 4,59%.

Utdelningsandelen dansar runt 100% sett över en 10-årsperiod. Det är ju REITars natur att dela ut minst 90% för att undvika bolagsskatt. Utdelningen sker kvartalsvis på de mer torrlagda månaderna Januari, Augusti och November. Och så klart Maj som det regnar utdelningar här i Sverige.

Ägs av institutioner såsom Vanguard, Black Rock och JP Morgan Chase. De som är verksamma i styrelsen äger 3%

Intäkterna har tredubblats över en 5-årsperiod. Rörelsemarginalen ligger på sanslösa 75% i snitt på en femårsperiod. På en 10-årsperiod har totalavkastningen varit 285%

Företaget gynnas av megatrenden åldrande befolkning.

Jag gillar bolaget och kan tänka mig låtar NHI utgöra 2% av innehaven. Dock krävs en liten noggranna koll innan köp. Kanske är det för dyrt nu. P/E 20 låter lite högt men jämförs det mot den snabba intäktsökningen är det nog ganska billigt.

4 kommentarer:

  1. Du har hittat många intressanta bolag. Har du en gräns gällande hur många bolag du kan ha i din portfölj?

    SvaraRadera
  2. Har satt 30 bolag som max. Ska försöka hålla det där i kring. Men det kan bli närmare 40-45 bolag innan det är klart. Kommer aldrig kunna bevaka dem allihop, utan jag får göra en genomgång av de största innehaven vid rapporter. Problemet är att jag gillar aktier :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har dock en del stabila bolag så där räcker det nog att kolla extra på dina mer exotiska "innehav" för att se att det går bra. Viktningen blir låg med 30 bolag och börjar mer stabila bolag som Investor, Microsoft eller Castellum gå dåligt lär vi få höra det även utanför bloggvärlden :)

      Radera
    2. Jo en del kräver extra bevakning. T.ex AT&T som har det lite härjigt med balansräkningen nu.

      Radera