torsdag 19 juli 2018

Skogsbolagen och bränderna



Som bekant brinner skogen nu i torkan. Så klart är det tragiskt för den enskilde då deras hem och liv kan hotas. Som aktieägare undrar jag hur det påverkar skogsföretagen och särskilt SCA.




Klart är i alla fall att produktionen stoppas, ingen avverkning tillåts nu. Det medför så klart ett litet hack i intäktskurvan, men det kan leda till att priserna på skog och massa drivs upp då tillgången minskar.

Det andra är vad som händer då skogen brinner upp. Är den försäkrad? Råder force majoure? Bloggrannen Aktiepappa har funnit att det inte alls är säkert att skogsbolagen är försäkrade. Man resonerar som så att skogen är utspridd över stora ytor och en liten smäll klarar man av.

Låt oss säga att 5% brinner upp. Det borde motsvara en kurssänkning på 5% då substansen går om spillo. Eller tänker jag fel?

4 kommentarer:

  1. Jag tror det kan vara ett bra läge nu och köpa i SCA eller Holmen om man är långsiktig då bolagen lär återhämta sig på på några år.

    Köper dock inte själv då jag har Holmen via Lundbergsföretagen och SCA via Industrivärden.

    Förhoppningsvis får vi bukt på skogsbränderna snarast.

    Mvh

    SvaraRadera
  2. Fyndläge kan uppstå som du säger Investmentbolagsinvesteraren

    SvaraRadera
  3. Du tänker rätt, fast fel... Substansvärdet borde vara intressant men även skogsbolagen värderas i huvudsak baserat på framtida avkastning. De 95% skog som kvarstår räcker för att hålla vinsten uppe så kursen lär inte röra sig speciellt mycket. En anledning att inte försäkra kan vara en beräknad risk, jämför stora bilparker. Det blir över tid dyrare att försäkra än att ta enstaka smällar. Lite kort och generell förklaring... Hälsningar, T

    SvaraRadera
  4. Tack för svaret Toscananext. Det låter rimligt

    SvaraRadera