måndag 7 maj 2018

Sluta sponsra facket

Har du funderat på att gå ur facket?Det kostar 225 kr/mån att vara med i Unionens fackförening. För det får man en genustvättad papperstidning hemskickad en gång i månaden samt en minimal och tveksam rättshjälp vid ev. tvist.

Många är med i facket bara för deras inkomstförsäkring (även undertecknad fram tills nyligen)
Antar man en lön på 40000/mån tar det 16,3 år för att komma upp i en egen inkomstförsäkring om man börjar från 0 kr och inte återinvesterar avkastningen.

Sparar du 225 kr varje månad och får 6% avkastning och återinvesterar ev. utdelning tar det 11 år innan du fått ihop 44141 (räkna på https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/)

Ett mer realistiskt scenario är att man inte är helt pank i början, har du 20000 som startkapital tar det 5 år att nå 44141 kr.

Låt oss då anta att du inte behöver fackets hjälp och fortsatt spara 225 kr i 10 år till då hade värdet varit 115000 kr. Hade du haft detta investerat i aktier har du kunnat få 6900 kr / år i aktieutdelningar.

Vad gör då fackföreningen med dina pengar som du betalar in? Jo de placerar dem i aktier på börsen. T.ex så har unionen ca 16 miljarder i aktier. De har stora innehav i Volvo, Ericsson, Saab och H&M.
Det innebär att de påverkar företagen enligt fackföreningens politiska agenda med dina pengar. Gillar man genunstänk och annat flum så är det ju bra att fortsätta gynna facken.

Jag byggt upp ett eget kapital som jag kan ta ifrån om jag skulle råka ut för arbetslöshet. Det kapitalet jobbar åt mig istället för åt facket. Jag väljer själv när pengarna ska tas ut, om jag nånsin vill det. Dock är jag kvar i a-kassan. Kanske går ur det också, det är dock bara 112 kr/månaden.

Där är det mer lönsamt att vara kvar, det totalbelopp som man kan få ut är 86272 kr.
4 kommentarer:

 1. Mycket tänkvärt inlägg! Jag tror dessutom att många fackförbund tar en avgift i % och det innebär att om man jobbar mycket och/eller har hög lön betalar man betydligt mer än de 225 kronorna som Unionen tar ut. För övrigt gillar jag din blogg (hittade den idag) och lägger upp den på min blogglista. Gör gärna samma med min om vill.


  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentaren aktiepappa. Lägger upp din blog i bloglistan. Lägger man manken till, går det att komma ur kostnadsspiralen. Har själv lyckats trimma ner utgifter på 2000/mån utan att försämra livskvalitén.

  //myntaren

  SvaraRadera
 3. Jag funderar allvarligt på att gå ur facket.
  Som truckförare med lite över 30000/månaden innan skatt så betalar man 469kr/månaden till GS facket plus 155kr till a-kassa. Nu ingår ju fritidsförsäkring och hemförsäkring i den summan. Har inte kollat upp vad mellanskillnaden blir om man tecknar de själv.
  Men jag är väldigt trött på att sponsra sossarnas partikassa och deras politik i allmänhet.

  SvaraRadera
 4. Marcus Månsson: Jag råder dig att gå ur och se vilka försäkringar du behöver egentligen. En hemförsäkring vill man ju ha, tror jag betalar 100 kr / månaden.
  Ja det var länge sen man tilltalades av sossarnas politik, det är som att de inte är till för folket längre

  //myntaren

  SvaraRadera