torsdag 4 juni 2020

Ännu fler transaktioner

Följande aktier har köpts in idag:

 • Vonovia
  • Sålde igår, köper tillbaka idag = idiot
  • Nya positionen två ggr större
 • AvalonBay Communities
  • Ville exponeras mot amerikanska bostadsmarknaden och AVB är mitt val
 • Novo Nordisk
  • Sålde igår, köper tillbaka idag = idiot
  • Nya positionen 5 ggr större
 • Microsoft
  • Favorit i repris, den här gången hoppas jag resan bli längre
  • Tror MSFT har mer att ge.
Har tänkt över natten och kom fram till följande.

 • Problemet var att jag hade för många aktier så det blev svårt att hålla koll på utdelningar och återbetalning av källskatt.
 • Att behöva vänta i telefonkö hos Nordea gjorde problemet desto värre

Att endast fokusera på ett antal aktier, ca 10 st, och ha resten i ETF:er löser problemet.

Antalet utdelningar i min KF hos Nordea, som jag ändå valt att ha kvar, blir nu runt 10 st på ett år. Det är klart hanterbart och minskar administrationen mycket.

Nu jobbar jag med att få kontakt med Nordea för att ta reda på om källskatt dras på irländska ETF:er. Det borde inte göra det, men vill ändå ha ett klart svar innan jag dundrar in med likviderna. 

Tanken är att jag kan lika gärna ha dem hos Nordea, men får jag inget svar, åker de till Avanza.

ETF:erna ger bredd, medan aktierna ger tyngd åt bostäder, hälsovård och teknik. 

8 kommentarer:

 1. Jag har släppt kontrollen :) Har allt (i princip) på en Kapitalförsäkring hos Avanza. Närmar mig 170 enskilda innehav. Tänk vilka olika strategier man kan ha. Fast iofs kan dina innehav antalsmässigt vara flera via ETFerna.

  Min ambition är lite att skapa mig en egen blandad ETF. Fast utan avgifter :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 170 innehav ja då är det over the hills and far away. :) Jag hade svårt att öka i innehaven successivt, ofta blev det att jag köpte en eller två gånger i ett bolag och sen blev det inget mer engagemang. Då var det knixigt att vikta in sig. Nu är det lättare då jag bara behöver vikta upp high-yeald Europa eller quailty-USA.

   Kanske försöker kontrollera för mycket?

   Sant att du slipper avgifterna. Men 3000 /år per miljon kan jag tycka att det är värt att slippa engagera mig om jag ska köpa allianz, pg, unilever eller pep denna månad

   Radera
  2. Nog kan jag förstå dig. Själv plockar jag in en del fonder nu för att "förenkla" beslutsprocessen och sprida riskerna ytterligare.

   Det är intressant att se hur det egna sättet att tänka kan förändras med tiden.

   Radera
 2. jag har gjort samma resa från 25 innehav till 8 riktigt bra aktier. 3 i Sverige (investment och kvalitet) och 5 utländska utdelningshöjare kombinerar med 3 etfer som ger utdelning varav en Europa och en USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt att höra. Får man höra vilka bolagen är?

   Radera
  2. Visst. Har följt dig länge du har en vettig syn.
   Investor, Castellum och Svolder. Abbvie, Wpc, Fortum, Brookfield Infrateknik, At&T, sedan etfer Xact högutd, US quality dividend, S&P high div/lov vola. Vad är din syn på portföljen? Min egen tanke är kvalitet, utdelningar och mkt icke-konjunktur i stabila branscher. / Miljonärsfabriken

   Radera
  3. Det berömmet tar jag till mig. Min syn på den portföljen är att den täcker in många branscher och har både en utdelnings- och en tillväxtkomponent inbakad. Portföljen bör också stå sig i ruffigare tider. Låg risk och lagom avkastning

   Radera