tisdag 9 juli 2019

Spara i indexfonder istället för utdelningsaktier

Tanken har flera gånger slagit mig att växla om till indexfonder och luta tillbaka i hammocken med ett halmstrå i munnen. För jämfört med utdelningsaktier kräver det ingen förvaltning alls. Enda gången är när man gör sitt årliga uttag på 4% av värdet.

Nedan kan DJ World Index beskådas.



På en 20-årsperiod har det varit en uppgång på 150%. Det är en årlig ökning av värdet i snitt på ungefär 8%.  Det är helt OK avkastning och slår faktiskt de flesta som direktinvesterar i aktier.

Varför väljer jag inte denna strategi då? Jag hävdar bestämt att det är större risk i den passiva indexfond-strategin jämfört med utdelningsaktier.

Visst du minimerar bolagsrisken med en bred/global indexfond, men ponera att du sparat i Avanza Global i 15 år och ska börja ta ut 4% årligen av värdet för att leva på. Ponera dessutom att det året är 2002 eller 2009. Som du ser i grafen ovan är det ett hemskt scenario att börja nalla av något som kanske halverats i värde och halverats en gång till.

Hade du istället valt att investera i ett gäng utdelningsaristokrater hade du fått dina cash med ökning dessutom de åren indexet halverats. Utdelningar i vissa bolag är mer stabila än värdet på ett index.

Förslag på bolag som höjt utdelningen senaste 20 åren:

Castellum (höjt i 20 år sen noteringen)
Hufvudstaden (höjt i 21 år)
Johnson&Johnson (höjt i 57 år)
Illinois Tool Works (höjt i 55 år)
Pepsico (höjt i 46 år)
Coloplast (höjt i 22 år)
Essilor International (höjt i 25 år)
Kerry Group (höjt i 32 år)

Finns långt fler bolag, mer kan läsas om det härhärhär och här

Slutsats


Om du ska indexinvestera bör du vara medveten om att uttagen vid en större nedgång kommer att vara förödande rent psykologiskt. Att ditt sparande i 15 år eliminerats gör att ditt sug att plocka ut pengar blir lågt. Det kan i värsta fall bli några år till i arbete istället för i hammocken.

Vid val av bolag vid utdelningsstrategin bör det vara pålitliga höjare, inte cykliska eller de som är svajiga historiskt. Värdet på bolagen vid krascher minskar, men utdelningarna brukar bestå .



Indexfondsinvestering kan vara bra om du prickar rätt, har du otur är det desto sämre. Kan lätt tänka mig ha 5% investerade i en global indexfond för uttag enligt 4%-regeln, men inte mer.

Observera att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning.

2 kommentarer:

  1. Intressant inlägg.
    Hur ser du på om man lägger 90% i xact högutdelande och resten i egenvalda utdelnings aktier?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett upplägg jag skulle satsa på hellre än indexinvestering. Eftersom xact högutdelande är så pass bred så lär utdelningarna komma till 75% även vid en seriös krasch. Att låta de 10% vara direktinvesterade aktier är roligt om man har något bolag man gillar, det är inte förödande om det bolaget skulle gå knackigt

      mvh

      Radera