onsdag 10 juli 2019

Kommer kronan alltid tillbaka?

En vanlig föreställning många har är att kronan svänger upp och ner jämfört med andra valutor. Den går liksom i cykler runt euron och dollarn som en slags orubblig naturlag. Just nu är den "dyr" för att en dollar kostar 9,50 kr. men eftersom den en gång kostat 5 kr kommer den dit igen.

Skulle historien alltid upprepa sig likt en osynlig kraft skulle de så klart bli så.

För att ge ett konkret exempel på att det inte alltid är så, jämförs Schweiziska francen mot svenska kronan på väldigt långt sikt nedan
På 66 år har kronan tappat mot francen. Trenden förstår alla. För 66 år sen var en krona nästan 1:1, nu får man 0,1 franc för en krona. Visst CHF:en har även liknande utveckling gentemot världsvalutan USD så det talar mer för Schweiz styrka än svenskt tapp.

Ett land vars valuta är på evig resa neråt är brittiska pundet.
Vem som helst kan förstå trenden över tid.

Våran kära odödliga, ständigt levande svenska kronas utveckling mot USD
Visst kronan har hittills gått i cykler över tid, men det är ingen garant för att den alltid kommer att göra så. Att den genomlider ett brittiskt öde är mer sannolikt än ett Schweiziskt.

Slutsats


Som investerare kan man inte alltid ta för givet att historiska valutasvängningar kommer tillbaka. Ett lands valuta styrs av räntepolitiken samt hur pass stabilt ett land är.

Med tanke på att riksbanken bedriver en lågräntepolitik och kommer att göra så närmaste tiden, samt

Att köpa Schweizisk valuta verkar vara en bra affär på sikt, om man nu vill spekulera. Hade hellre köpt ett Schweizisk bolag än ett brittiskt. Nu är ju de flesta Schweiziska bolag rätt stagnerade. Kan tänka mig att det är lite svårt att bedriva export från det landet.

2 kommentarer:

 1. Haha Myntaren skön kommentar i din slutsats jag håller med dig!
  Det låter så bra när Lövet säger vi ska krossa gängkriminaliteten men inget verkar hända!!
  Mer än att lövet vill ta in lite mera folk i landet som vi inte har koll på

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stefan. Hade önskat att jag hade överdrivit eller att jag har fel men tyvärr är det en sanning som jag blir påmind om varje morgon när hjärnan kickar igång efter första kaffet. Som du säger snackar Löfven bara, det är som en kastrats sång. Inget kommer att hända

   mvh

   Radera