torsdag 13 juni 2019

Avyttrade Telia

Senaste veckan har varit ovanligt transaktionsrik. Idag nådde Telia mitt GAV så jag avyttrade dem till en liten vinst om man ser till totalavkastningen.
Telia har jag länge haft frågetecken kring. Dels dess historiska avkastning som är usel. Likt alla telekombolag går det knackigt med tillväxten. Telia är sämst i klassen.

När jag köpte den gjorde jag ingen grundlig analys av historik och estimat av framtida tillväxt. Nu har jag gjort det och rätt tillfälle för försäljning infann sig så. En av tankarna var att ha den som en "dog" som förser min portfölj med utdelningspengar.

Det finns många bolag som är långt bättre än Telia på det. Skulle jag plocka in ett telekombolag igen skulle det bli Telenor. De uppvisar en tillväxt, har stigande marginaler och har en A-klassad balansräkning.

Visst kanske Telia kan få fart på tillväxten om man får in mediaintäkterna via cmore och tv4, det är förhoppningen.

En avslutande reflektion: Likt en trädgårdsbuske måste en portfölj ansas med jämna mellanrum. När ett bolag inte ger den direktavkastning jag behöver måste den snabbväxande grenen tas bort. När ett bolag inte växer måste den döda grenen huggas av.

4 kommentarer:

 1. Stämmer ! Därför sålde jag Kinnevik idag, tror det finns bättre aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår beslutet. Har du något nytt på gång?

   mvh

   Radera
 2. Jag hade Telia tidigare i portföljen men sålde dem då jag kände att de i bästa fall kunde hålla utdelningen men knappast skulle visa någon tillväxt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Drar samma slutsats. Pengarna kan växa bättre på annat håll. Gillar dock sektorns defensiva karaktär.

   mvh

   Radera