lördag 16 mars 2019

Köpte Nobina och Harvia

Har tagit en liten position i Nobina och Harvia. De är två högavkastande så kallade hundar. I de båda gillar jag olika egenskaper.




Bussföretaget Nobina är största aktören på den nordiska marknaden. De ligger rätt i tiden med skalfördelar och nu när det miljöhetsas överallt med pekpinnar från SVT/MP så kommer kommuner och landsting mer att satsa på miljöbussar, till vilket pris som helst.

DA är på hela 5,2% medan soliditeten är på 18%. Nobina äger alltså inte särskilt mycket reella tillgångar. Bussarna leasar de. De äger de långa kontrakten på busstrafik mot kommuner och andra aktörer. Det är värdet i bolaget. Samtidigt har de varit skickliga på att förhandla fram kontrakt som ger vinst trots riktigt låga marginaler. Nettomarginalen ligger på 3%.

Hot mot Nobina är högt ränteläge(avlägset), felaktigt förhandlade kontrakt(leder till förlust pga låga marginaler).

Möjligheterna är som sagt att de gynnas av makrotrenden ökande befolkning samt miljöhysteri/klimatångest hos befolkningen. Utdelningshistoriken är kort men de har höjt den de tre senaste åren. Senaste med 8%. Nobina delar ut i Juni, en ur svenska mått en ganska utdelningsfattig månad




Finska Harvia är rekreationsmästarna, mest kända för sina kvalitétsbastuaggregat. Gillar Harvia som bolag då det är ett starkt varumärke. Återkommer kanske med mer info senare.





Under veckan har jag blivit utdelningsbombad av Kone, JNJ, UPS, Microsoft, MAIN och Realty. För detta köptes Harvia




2 kommentarer:

  1. Tror Nobina är en bra addering. Har själv haft bolaget sedan portföljens start och har fyllt på i olika omgångar.

    Ser fram mot ett hett (hö-hö) inlägg gällande Harvia.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Casette! Hade ju Nobina förr och gick ur. Borde gjort som du och ligga kvar :) Ska nog försöka fixa ett hö-hö-inlägg

      mvh

      Radera