onsdag 10 oktober 2018

NextEra Energy - en intressant elproducent

Fortsätter den inslagna vägen att kika på infrastrukturbolag. Idag har lyckan kommit till NextEra Energy (NEE). NEE gör anspråk på att bli Nordamerikas ledande bolag inom miljövänlig elproduktion. NEE säger sig vara världens största infrastruktur(utility)-bolag.


Som man kan se är hela 69% vindkraft, 14% kärnkraft, 11% solkraft, naturgas 2% och olja 4%. Så 6% måste man fasa ut för att bli helt miljövänliga. Mitt innehav Brookfield Renewable Partners producerar 100% miljövänlig el, så de kan i bästa fall dela förstaplatsen. Visserligen är Brookfields HK på Bermuda så det är väl hårklyverier.

NEE är diversifierat över en stor mängd delstater vilket minskar risken. Man är tydligt exponerad mot vindkraft.

Avtalen är både reglerade och konkurrensutsatta. I Florida har de 5 miljoner reglerade kunder. De konkurrensutsatta avtalen är lågrisk skriva på lång tid.

NEE ägs till 0,23 av insiders.

Rörelsemarginalen ligger på ca 27% över tid.

DA är 2,56%, UA är 57%, DA växer med 10% årligen och utdelningen har vuxit i 23 år. p/e är 22 och värderas till 82 mdr USD.Sexig kurvaNEE är ganska likt Aqua America som jag kollade på igår gällande DA-siffror. Dock är vattenverksamheten helt reglerad hos Aqua America. Det är en fördel. Att Aqua America har bättre rörelsemarginal är möjlig tack vare den monopolställning de har. De kan krama ur pengar ur kunderna.

2 kommentarer:

  1. Tack för bra information Myntaren. Detta uppskattas verkligen.
    Jag är själv intresserad utav titta på flera bolag som inriktar sig på miljö och som är stabila.

    SvaraRadera
  2. Tjenare Dennis. Låter klokt det. Det finns flera godbitar i utility-sektorn. Tack för uppmuntrande kommentar

    mvh

    SvaraRadera