onsdag 19 september 2018

Att flytta aktier i KF från Avanza till Nordea

Har hunnit samla ihop en hel del utländska aktier i min kapitalförsäkring (KF) hos Avanza. I gårdagens inlägg öppnade jag ett likvärdigt konto hos det förmånligare alternativet Nordea.

Att flytta en KF från en mäklare till en annan kan man inte göra utan att sälja av alla aktier, men en ISK kan detta göras.

För en KF måste du först sälja alla aktier, sedan föra över pengarna till Nordea, därefter köpa dem än en gång. Det blir rätt mycket avgifter i courtage, men lika mycket i valutaväxlingsavgift.

Kostnaden att sälja blir, antaget 100.000 kr i depåvärde:

Med courtageklass Mini
0,25% i courtage + 0,25% i valutaväxlingsavgift = 0,5% = 500 kr

Med courtageklass Small
0,15% i courtage + 0,25% i valutaväxlingsavgift = 0,5% = 350kr

Så varje innehav som är större än 15600 lönar det sig att byta courtageklass.

Därför drar jag på mig att sälja, men tänkte att jag kanske kan försöka passa in några erbjudanden. Avanza brukar vara rätt duktiga på att fira högtider för andra länder än Sverige. Då när Finland har nationaldag i december ser jag ett möjligt försäljningstillfälle uppenbara sig.

USA:s 4:e juli känns avlägset och jag vet inte om jag tänker bjuda på min förhalade källskatt till Avanza så länge. Får nog steppa upp till courtageklassen Small, då blir det 0,15% i courtage istället för Minis 0,25%.

Tycker det där med courtageklasser är rätt löjligt, de borde automatiskt välja den lägsta, om man nu har banat väg för en sådan komplex lösning. Rent spontant känns det som Avanza har tappat småspararfördelen man har haft i mer än ett årtionde.

6 kommentarer:

 1. Gällande amerikanska aktier lär nog Avanza ha kampanj under black friday på amerikanska aktier. Kan vara värt då.

  Ska kul höra dina åsikter om Nordea.

  Mvh

  SvaraRadera
 2. Tjena Investment, bra tips om Black Friday, 23:e november alltså. Om jag gillar Nordea så kommer jag nog att sälja av rubbet i KF:en

  mvh

  SvaraRadera
 3. Tror nog inte du är den enda som tröttnat på dessa courtage klasser :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 4. Haha vad kul med ytterligare en bloggkollega som har hittat till Nordea. Ja det är knepigt att flytta, så jag kommer i början endast låta nytt sparande gå till Nordea för att sen utnyttja kampanjer och dylikt för att sälja. Jag skrev en post igår på ämnet Nordea:

  https://snalgrisen.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare snålgrisen. Ska läsa ditt inlägg! Länkar även till din blogg om jag inte redan har gjort det :) Avanza måste nog komma med ett motdrag om de vill ha kvar KF-kunder

   mvh

   Radera